Втората вълна на коронавируса удря Европа. За да ограничи случаите, Италия реши да блокира изцяло рискови региона, включително Милано. Правилата за Рим и останалата част от страната засега са по-меки, като баровете и ресторантите там затварят по-рано, което не се харесва на италианците. Междувременно Германия затваря своите бирени таверни и заведения за хранене, а Франция е наложила още по-строги мерки. С наближаването на зимата Европа отново се блокира и това изглежда неизбежно.

Тъй като случаите на инфекциите на Covid-19 и смъртните случаи се увеличават с по-бързи темпове във Франция, Италия и Испания, отколкото в САЩ, правителствата избират да предприемат мерки, с които се надяват бързо да ограничат заразата, като същевременно нанесат по-малко щети на икономиката, отколкото при първата вълна през пролетта. В резултат на това ограниченията се съсредоточават върху места, където гражданите се събират, като барове, ресторанти и нощни клубове.

Дори при така наречените частични ограничения обаче еврозоната се насочва стремглаво към двойна рецесия. По данни на Bloomberg Economics брутният вътрешен продукт на еврозоната се свива през това тримесечие, заличавайки наченките на икономическо подобрение от лятото. Goldman Sachs прогнозира, че икономиката ще намалее с 2,3% през последните три месеца на 2020 година.

Второ блокиране в Европа заплашва да изтрие крехките печалби на компаниите

Второ блокиране в Европа заплашва да изтрие крехките печалби на компаниите

Какво очакват бизнесите?

За хората, работещи в сферата на хотелиерството или туризма, катастрофалната година тепърва ще се влошава. Предприятията, които успяха да оцелеят през първата вълна заради намаляване на мащабите и използването на държавни субсидии за заплати, сега са изправени пред това, което може да бъде крайният удар, дори и при наличието на държавна подкрепа.

"Не можем да останем над водата с това, което получаваме. Искам да благодаря на правителството за цялата помощ, която се опитва да ни даде, за да ни изправи на крака, но съществуването ни е застрашено, ако това продължи", коментира Хюсеин Гулерюз, собственик на кафене Estate Coffee в модерния берлински квартал "Кройцберг". Той споделя, че докато е наел шест души преди пандемията, сега той може да си позволи само служител. Липсата на туристи и клиенти поставя бизнеса му за месеци в изчаквателен период, а новото блокиране може да бъде и фатално.

Правителствата отпускат нови пакетите от финансова помощ, за да компенсират загубите на собствениците на засегнатия бизнес и да задържат работниците. Германия предлага да покрие до 75% от приходите, които едно предприятие е получило през същия месец миналата година, като част от пакет от 10 милиарда евро, обявен в края на октомври. Дори сравнително лишената от парична наличност Италия подготвя ново финансиране за подпомагане от поне 1,5 милиарда евро. Тези усилия се подкрепят от обещанието на Европейската централна банка да поддържа ниски разходите по заеми и да добавя стимули.

 Евентуално второ блокиране ще бъде катастрофално за икономиките в ЦИЕ

Евентуално второ блокиране ще бъде катастрофално за икономиките в ЦИЕ

Страните от ЦИЕ са изправени пред по-дълбока рецесия, отколкото след глобалната финансова криза през 2008 г.

На фона на пандемичната умора обаче нараства общественото недоволство. В Германия, Италия и Франция вече има протести срещу новото блокиране.

Във Франция местните политици и фирми се противопоставиха на заповедите за затваряне на малки магазини, които продават предмети, считани за ненужни по време на пандемия, като дрехи, книги, цветя и играчки.

Общото усещане е, че ако има ново блокиране като това от пролетта, малките бизнеси, които някак са успели да преживеят кризата, сега ще бъдат обречени на фалити, въпреки държавните помощи.

По €2,7 милиарда всеки месец ще губи Гърция при второ блокиране на страната

По €2,7 милиарда всеки месец ще губи Гърция при второ блокиране на страната

На ден разходите биха стигнали между €150 и 180 милиона