Обединеното кралство е изправено пред недостиг на месо на фона на предизвикателствата пред набиране на персонал в местните предприятия, пише BBC.

Заради епидемията и заради Брекзит голяма част от работната ръка се изнася от Великобритания. Птицеферми отчитат 10% спад в производството на пилешко месо през последните седмици. Индустрията разчита на гражданите на ЕС, особено за запълване на по-нискоквалифицираните работни места.

В опит да се справят с проблема производители увеличават автоматизацията и повишават заплатите за служителите си. Въпреки това липсата на работна ръка продължава да се усеща, особено в селските райони с високи нива на заетост.

Великобритания може да депортира 15 000 български граждани

Великобритания може да депортира 15 000 български граждани

Обединеното кралство издало отказ за право да пребивават с цел работа и следване в страната

Според главния изпълнителен директор на British Poultry Council (BPC) Ричард Грифитс има осезаемо намаляване на желаещите да работят във Великобритания след развода с ЕС.

По думите му цената на британското месо може да се увеличи. "Обединеното кралство е изправено пред риска да внася храни с по-нисък стандарт, като пиле от САЩ например. По-висококачествено британско месо ще поскъпне"

Истински проблем

"Месната индустрия се изправя пред истински проблем", заяви изпълнителният директор на Британската асоциация за преработка на месо Ник Алън.

Някои от най-големите производители на месо скоро няма да имат капацитет да преработват продукцията си. Въпреки, че е добра новина, че туризмът се се отваря, това допълнително натовари производителите на месо, казва той.