Какъв ще бъде растежът на икономиката през тази и следващите години? Какво ще се случва с пазара на труда? Колко от банките са активни на българския пазар и какво е бъдещето на сектора? Това са част от въпросите, разгледани в последния анализ на БАН.

Икономическото възстановяване на България продължава да е слабо в няколкото години след 2009 г., когато беше отчетен спад на икономиката с над 5%. Това е състояние на стагнация, от което страната ни няма да може да излезе и през тази година, заяви ръководителят на Института за икономически изследвания на БАН проф. Митко Димитров. Той заедно с представители на Института представиха "Годишен доклад 2014 - Икономическо развитие и политики в България: оценки и очаквания"

Изводите от анализа на БАН за икономическата ситуация у нас показват, че през 2014 икономиката ще нарасне с 1.7%, каквито са и очакванията на правителството и на Европейската комисия. За 2015. и 2016 г. се очаква БВП на България да нарасне съответно с 2.4%и 3%, каза още проф. Димитров.

Ръководителят на Института за икономически изследвания заяви, че страната ни може да постигне тези стойности при стабилна икономическа и политическа среда. Това обаче не е гарантирано предвид усложнената ситуация в Украйна и предстоящите избори за Европейски парламент. Това, което може България сама да направи, за да подобри благосъстоянието си, е да направи институциите по-продуктивни (въвеждане на електронно правителство и др). Това е процес, за който вече 25 години си говорим, че трябва да се случи, но така и не виждаме резултати от него, допълни проф. Димитров.

На въпрос на Money.bg към Сарийски дали се очакват сливания на банки през тази година той отговори утвърдително.

Задържането на цените няма да продължи дълго

Според БАН средногодишната инфлация през тази година ще бъде отрицателна (дефлация) от 0.3%. За това ще допринесе стабилното ниво на международните цени, каза Иглика Василева от Института.

Василева коментира и думите на финансовия министър Петър Чобанов, че дефлацията и от това забавения икономически растеж се дължат на административно регулираните цени. Такива цени има в енергетиката, в здравеопазването и т.н. По думите на Василева този процес на регулация няма да продължи дълго във времето и е възможно още след изборите да видим нарастване на някои от тези цени.

На въпрос дали се очаква скок в цените на електроенергията Василева отговори, че това е много вероятно да стане още в близките месеци.

По отношение на безработицата се очаква нейното намаление да бъде слабо в периода 2014-2016г. Ако към края на 2013 г. безработицата е била 12.9%, то тя едва ли ще падне под 12% до края на 2016 г.

За периода до 2016 г. икономистите от БАН очакват също така структурата на износа ни да се промени и една по-голяма част от приходите да започнат да постъпват от страни на изток от нас. ЕС ще остане основен търговски партньор, но делът на търговията ни с балканските и азиатските страни ще расте, каза д-р Виктор Йоцов от института.

4-5 са активните банки в България, останалите гледат пазара от близо

Доц. Григор Сарийски очерта ситуацията и перспективите в банковия сектор. Анализът на БАН показва, че активни на пазара в България са не повече от 4-5 банки, а останалите гледат пазара от близо. Това ясно се вижда от финансовия резултат на цялата система, за който допринасят основно тези банки. В резултат на това все повече ще се очертава концентрацията на банкови институции у нас, процес който наблюдавахме с придобиването на няколко по-малко банки от други с по-добро финансово състояние и пазарно присъствие.

Според икономистите, новите промени в Закона за потребителския кредит, които премахват наказателните лихви при предсрочно погасяване на кредитите, ще доведе до това, че големите банки ще привлекат по-лесно платежоспособните клиенти на по-малките си конкуренти. От това ще загуби пазарът и свободната конкуренция, а от там ще пострада и потребителят, смята Сарийски. По думите му кредитните институции, вече не гледат на Държавните ценни книжа като най-добата инвестиция за свободните им средства. Това се вижда от факта, че през 2013 г. банките са намалили с 4% активите които имат в ДЦК. Според Сарийски това е ход на банките, с който те подготвят по-голяма експанзия в кредитирането на бизнеса и домакинствата, където доходността (но и рискът) са по-големи.

На въпрос на Money.bg към Сарийски дали се очакват сливания на банки през тази година той отговори утвърдително. "Сливания ще има както през тази, така и през следващата година, като най-вероятно ще бъдат придобити финансови институции в недобро финансово състояние", посочи експертът.