Традиционно юли месец е един от най-силните за летния сезон по морето, като през миналата година тогава България е била посетена от над 2 милиона души в сравнение с 1,5 милиона през юни. От тях 108 хиляди са били посетителите от Русия.

Руският пазар е ключов за българския туризъм, но отливът от него през тази година заплашва да продължи и през най-активните дни на летния сезон. Причината за това е, че големите руски туроператори отменят значителна част от пътуванията си в чужбина, включително и към България.

Това става ясно от съобщение на сайта на сдружението на компаниите от бранша АТОР. Основната причина за тези действия е неяснотата около ограниченията за пътуванията в Европа.

Според информацията вече пет големи компании са отменили пътуванията си до страната през идния месец, като представители на бранша у нас коментират пред bTV, че по Черноморието няма да има руски туристи поне до средата на следващия месец.

Тежко начало на сезона: 98% от полетите - отменени, 70% от хотелите - затворени

Тежко начало на сезона: 98% от полетите - отменени, 70% от хотелите - затворени

Южното Черноморие е посрещнало 315 000 туристи през юни 2019-а, а сега те са едва около 6000

За след средата на месеца все пак още има планирани около 150 полета от Русия до Бургас и още 26 до Варна. Въпреки тома те също могат да бъдат отменени в следващите седмици.

Засега Русия все още остава извън списъка на страните, за които Европа ще отвори границите си от началото на следващия месец. Ограниченията в тази посока важат още за посетители от страни, като САЩ, Бразилия и Китай. Турция също засега има ограничения за допускането на руски граждани на територията си.

Отменените полети за юли не вещаят нищо добро в разгара на сезона, като официалните данни на НСИ за началото на лятото са повече от разочароващи. Според тях през май месец у нас са влезли едва 873-ма чужденци, пише "24 часа".

За същия период в страната е имало само 9 руски туристи, 3 словенци и 4 американци. Най-многобройни са били посетителите от съседните държави - 307 от Гърция, 87 - от Северна Македония и 111 - от Сърбия.

Юни е значително по-силен, като през последните 30 дни в страната са влезли над 120 хиляди чуждестранни граждани, но само 0,7% от тях са били тук с цел туризъм.

Спасяването на летния сезон - мисията невъзможна

Спасяването на летния сезон - мисията невъзможна

Невъзможно е летният сезон да бъде спасен, но дано все пак да има сезон, смята председателят на БАТА Светлана Атанасова