Властите в Китай се надпреварват да ограничат разпространението на новия коронавирус, който вече уби стотици души. В същото време инвеститорите вече гледат към потенциалните последици за икономиката, които според някои анализатори биха могли да бъдат по-сериозни от епидемията от SARS през 2003 г.

SARS, което означава тежък остър респираторен синдром, за пръв път се появи в китайската провинция Гуангдонг, преди да се разпространи в други страни. Според различни оценки вирусът отне около 800 живота по целия свят и намали между 0,5 до 1 процентни пункта от растежа на Китай през 2003 г.

Но новият коронавирус - за който се смята, че произхожда от град Ухан - удари Китай в момент, когато икономиката на страната нараства много по-бавно. Това означава, че всеки натиск върху растежа на Китай сега би засегнал глобалната икономика много по-силно от преди.

Питър Шиф: Коронавирусът е просто оправдание за слабите по принцип фондови борси

Питър Шиф: Коронавирусът е просто оправдание за слабите по принцип фондови борси

Ако не е бил той, инвеститорите са щели да си намерят друго обяснение, коментира експертът

Ето пет графики, които показват как се е променила икономиката на Китай след епидемията от SARS.

Втората по големина икономика в света

От 2003 г. Китай нарасна от шестата по големина икономика в света до втората по големина днес, изоставайки единствено зад САЩ. Страната е основен двигател на растежа в глобален мащаб, като Международният валутен фонд изчислява, че само Китай допринася за 39% от глобалната икономическа експанзия през 2019 г.

Снимка 465200

Източник: CNBC

Таймур Байг, главен икономист и управляващ директор за групови изследвания в сингапурската банка DBS, заяви, че "целият свят дори не е забелязал", когато растежът на Китай се забави с около 1 процентна точка след SARS.

Коронавирусът може да струва $62 милиарда на Китай

Коронавирусът може да струва $62 милиарда на Китай

Само за първите три месеца на 2020 г.

"Това беше просто бизнес както обикновено", каза той миналата седмица пред CNBC. "Сега Китай представлява почти една пета от световния растеж. Забавяне на икономиката на Китай с половин процентен пункт би било сеизмично."

Услугите играят по-голяма роля

Както при епидемията от SARS преди 17 години, разпространението на новия коронавирус вероятно ще засегне първо потребителските разходи. Но спадът в потреблението този път може да бъде по-тежък от 2003 г., според някои анализатори, особено след като властите затвориха голяма част от Китай в опит да овладеят вируса.

Снимка 465201

Източник: CNBC

По-ниските потребителски разходи ще окажат натиск върху индустрията на услугите в Китай, която днес представляваща по-голям дял от брутния вътрешен продукт на страната, в сравнение с 2003 г. Това също означава, че всяко отстъпление на сектора на услугите днес, ще има много по-голяма тежест върху икономиката на страната.

Туристически разходи в чужбина

Китайските потребители също харчат сериозно средства в чужбина. От 2014 г. Китай е най-голямата страна източник на международни разходи за туризъм, като се изкачи от седмо място през 2003 г., според Световната туристическа организация.

Снимка 465202

Източник: CNBC

Забрана за пътуване и отмяната на полети, въведени след появата на новия коронавирус, биха могли да ограничат китайските разходи за туризъм в чужбина. Това представлява заплаха за много икономики, особено за тези в Азия, заяви Келвин Тей, регионален директор по инвестициите в UBS Global Wealth Management.

Коронавирусът изтри $420 милиарда в Китай

Коронавирусът изтри $420 милиарда в Китай

Въпреки подкрепата на централната банка, която инжектира 1,2 трилиона юана

"Ако погледнете самата Азия, китайският туризъм вече е по-голяма част от икономиката за почти всички страни", каза той пред CNBC.

Основен вносител в света

На търговския фронт, нарастващото търсене в Китай направи страната втория по големина вносител в света от 2009 г. насам, показват данни на Световната търговска организация.

Китай е най-големият вносител на стоки като нефт, желязна руда и соя, както и електронни части като интегрални схеми.

Снимка 465206

Източник: CNBC

Търсенето на тези стоки може да спадне заедно със забавянето на китайската икономика. В момента Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, включително Русия, обмислят да намали производството на петрол поради въздействието на коронавируса върху търсенето, предаде Ройтерс.

Най-големият износител в света

Избухването на вируса също може да засегне глобалната икономика чрез китайския канал за износ.

Китай е най-големият износител в света от 2009 г., като се изкачи от четвъртото място през 2003 г., сочат данните на СТО. Страни като Япония и Виетнам разчитат изключително много на "китайската верига за доставки", според анализатор от DBS, обяснявайки, че тези икономики внасят материали и части от Китай, за да направят свои собствени продукти за износ.

Снимка 465207

Източник: CNBC

"Китай не само ще забави, но и ще окаже въздействие върху глобалното търсене, включително и на тези страни, които разчитат на Китай за междинни ресурси", с също ще бъдат засегнати", според Таймур Байг.