Петролните цени се покачват във вторник сутринта, продължавайки тенденцията от предходната сесия, докато преди това котировките падаха три дни подред.

Към 9:15 часа българско време юлските фючърси за сорта Brent поскъпнаха с $0,13 на борсата ICE Futures в Лондон - до $75,36 за барел. В понеделник цената на европейския бранд се покачи с $1,06 (1,4%) до $75,23 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския еталон WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса се покачи с $0,02, до $71,13 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $1,07 (1,5%) до $71,11 за барел.

Положителен фактор за петролния пазар беше силната макроикономическа статистика от Китай, въпреки че се оказа по-лоша от очакванията.

Както беше съобщено, индустриалното производство в Китай през април се е увеличило с 5,6% в сравнение със същия месец на миналата година след ръст от 3,9% през март. Продажбите на дребно са скочили с 18,4% миналия месец след ръст от 10,6% месец по-рано.

Анализаторите прогнозираха средно увеличение на индустриалното производство с 10,9%, продажбите на дребно - с 21%, пише Trading Economics.

Пазарът е подкрепен и от надеждите, че Белият дом и Конгресът ще успеят да се споразумеят за повишаване на лимита на държавния дълг на САЩ.

Преговорите за тавана на дълга между президента Джо Байдън и републиканския председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти се очаква да бъдат подновени във вторник.

Министерството на енергетиката на САЩ обяви планове за закупуване на до 3 милиона барела петрол за попълване на стратегическия резерв на страната. Миналата пролет Байдън обяви продажбата на 180 милиона барела от резерва за борба с недостига на гориво на пазара.

Обемът на петролните запаси в стратегическия резерв към 5 май е 362 милиона барела при максимално възможно ниво от 713 милиона барела. Сегашното им ниво е на най-ниската си точка от 80-те години на миналия век, пише MarketWatch.