Петролните цени в сряда сутринта се променят слабо в посока надолу след бързото им покачване ден по-рано заради опасенията за доставките на суровината на световния пазар.

Към 9:10 ч. българско време августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,46 до $117,52 за барел. Във вторник цената на Brent се повиши с 2,89 долара (2,5%) до 117,98 долара за барел, достигайки максимум за почти две седмици.

Августовските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват в същото врме с $0,23 по-ниско - по $111,53 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $2,19 (2%) до $111,76 за барел.

На 28 юни министърът на енергетиката и инфраструктурата на ОАЕ Сухейл ал Мазруи потвърди, че страната е близо до максималното производство на базата на квота от 3,168 милиона барела на ден.

Френският президент Еманюел Макрон също каза на американския си колега Джо Байдън, че Саудитска Арабия има способността да увеличи добива с около 150 хиляди барела на ден, но няма да може да осигури значително увеличение на доставките през следващите шест месеца.

По-рано се смяташе, че ОАЕ и Саудитска Арабия могат да увеличат производството, ако е необходимо. Останалите страни от ОПЕК изпитват трудности при увеличаване на добива на петрол до целевите нива в споразумението.

"Като се има предвид ограничения свободен капацитет, вярваме, че Саудитска Арабия ще бъде предпазлива по отношение на увеличаването на доставките и ще го прави постепенно, вместо просто да изхвърля всички тези барели наведнъж и да рискува да загуби пазарен контрол", каза анализатор от RBC Capital Markets. Саудитска Арабия може да реши да компенсира недостатъчно целевото производство в страни като Ангола и Нигерия, за да остане в широката рамка на споразумението на ОПЕК+, което ще продължи до декември.

Също така търговците очакват днес публикуването на седмичните данни от Министерството на енергетиката на САЩ за енергийните резерви в страната. Миналата седмица данните не бяха публикувани поради проблеми в електронните системи. Те ще бъдат оповестени публично заедно с нови данни, се казва в съобщение на министерството.