От началото на годината петролът има динамиките на волатилна суровина - след затварянето на икономиките по света през март неговата цена се срина до отрицателна стойност, а след това се изстреля, въпреки че все още е далеч под стойностите си преди кризата.

И докато някои анализатори очакват цената му да продължи да расте, според някои тя едва ли ще поскъпват много по-бързо от тук нататък. Алекс Кимани дава три причини за това през Oilprice.

  • Ново свръхпредлагане

Причината за срива на цената на петрола в отрицателна територия беше свръхпредлагането, комбинирано с препълнените складове. Но докато инвенториите в САЩ се понижават през последните няколко седмици, темпът на това се сви драматично. През седмицата, приключваща на 24 юли, те се свиха с 10,6 млн. барела и със съответно 7,4, 4,5 и 1,6 млн. барела през следващите седмици.

Отрицателната цена на петрола е последният пирон в ковчега на шистовите производители?

Отрицателната цена на петрола е последният пирон в ковчега на шистовите производители?

Най-застрашени се оказват компаниите за пренос на суровината

Има реална опасност тази динамика да се обърне и инвенториите да започнат да растат отново, което ще доведе до спад на цените на петрола. Същевременно свиването на производството от ОПЕК+ приближава своя край - през август страните увеличиха производството с 2 млн. барела дневно.

  • Несигурността около коронавируса

До момента оптимизмът по отношение на търсенето на петрол се дължеше на новините за ваксина срещу вируса. В момента почти 200 екипа работят за създаването на такава, а седем продукта са в последната фаза на тестване. Но обикновено това е дълъг процес, при който безопасността е на първо място.

Петролът се държи около $45 за барел. Срещата на ОПЕК+ подкрепи пазара

Петролът се държи около $45 за барел. Срещата на ОПЕК+ подкрепи пазара

Цените бяха натиснати в четвъртък от данни за ръста на безработицата в САЩ

Без да имаме яснота кога ваксината ще е достъпна на пазара, глобалната икономика и петролният отрасъл може да останат изключително уязвими на втората вълна от болни. Точно това посочиха и от ОПЕК+ през юли, отчитайки, че темпът на възстановяване на търсенето е застрашен.

  • Бумът на възобновяемите енергийни източници

Инвеститорите през последните месеци се насочват интензивно към ВЕИ източниците на енергия, а търсенето на такива продължава да расте в условията на пандемията. Случващото се и в момента колосално отписване на активи от петролните компании е ясна индикация, че главните изпълнителни директори са отчели, че свиването на търсенето може да е трайно.

Уорън Бъфет загърбва петролния отрасъл?

Уорън Бъфет загърбва петролния отрасъл?

Berkshire Hathaway продаде целия си дял в затруднената Occidental Petroleum