На глобално равнище търсенето на горива се срина с над 30% заради пандемията от коронавирус, което в началото на седмицата породи малко очакван феномен - цената на американския лек петрол се срина до отрицателна стойност от -38 долара, преди да поскъпне до 10 долара за барел.

Разбира се, отрицателна цена на петрола означава сериозен удар за капиталоемките шистови производители в САЩ. Според адвокатската кантора Heynes and Boone, специализирана в енергийния отрасъл, в резултат на тази ситуация поне половината от 60-те най-големи производители от отрасъла ще трябва да ревизират опциите си, в опит да наберат някаква ликвидност.

"Ефектите от срива на цената ще се усетят от всеки в индустрията и от всички нейни доставчици", коментира съдружникът в кантората Бъди Кларк. През последните години, докато лихвите бяха ниски, участниците в отрасъла задлъжняха значително и сега на практика са на ръба на фалита.

Тръмп обеща, че ще спаси петролните компании в САЩ

Тръмп обеща, че ще спаси петролните компании в САЩ

Президентът обмисля забрана на вноса на петрол

Това важи за производителите от цялата верига на доставките - от кладенците, през мидстрийм до даунстрийма. Затова и банките, отпуснали кредитите, вече се приготвят да станат собственици на петролните активи, използвани като обезпечение на кредитите, посочват от Reuters.

Същевременно повечето компании започнаха да търсят защита от банкрути и назначиха дългови консултанти за преструктуриране на задълженията си. Очакванията на Fitch са 20% от шистовите компании да фалират през 2020 г., като в момента същият процент от акциите на компаниите се търгуват при цена от под 70 цента на долар, което говори за тежкото им финансово състояние.

Едни от най-застрашените обаче се собствениците на петролопроводи, тъй като се очаква, че когато производителите започнат да фалират, те ще се позоват на форсмажор, за да анулират контрактите си за пренос на петрол. Това може да доведе до рязък срив на приходите на мидстрийм компаниите.

Той всъщност вече започна да се случва. По-рано този месец Glass Mountain LLC съди производителя Chesapeake Energy за това, че е фалирала по плащанията по договора за доставка на петрол.

Кораби, влакове, пещери: Търговците на петрол издирват всяко пространство за съхранение в свят, наводнен с гориво

Кораби, влакове, пещери: Търговците на петрол издирват всяко пространство за съхранение в свят, наводнен с гориво

Всички по-конвенционални сладови помещения са вече пълни или резервирани

Но дори и без фалити, мидстрийм компаниите не са в изгодна позиция. До момента добивът беше свит с над 600 хил. барела дневно, което означава по-малко натоварване на капацитетите им. Трябва да се има предвид, че доставчиците на петрол също са сериозно задлъжнели и всеки удар по постъпленията им е заплаха за обслужването на кредитите.

През последните години значителни инвестиции бяха осъществени и в рафинерии в САЩ. Днес, компаниите от този сегмент на петролната индустрия също са изправени пред сриваща се капитализация. Изследване на Федералния резерв на Казнас, направено в началото на годината, показа, че 40% от рафинериите в страната ще фалират при цена на петрол от под 30 долара за барел. Този процент ще е много по-висок, предвид настоящите стойности.