Цените на петрола леко се повишават в петък след спада им предишния ден. Пазарът се надява, страните от ОПЕК +, които не изпълниха изцяло своите задължения през май - юли, да компенсират сега недостатъчното си намаляване на добива.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта се търгуват по 45,02 долара за барел, което е 0,12 долара по-високо от цената в края на предишната сесия. В четвъртък цената на тези контракти спадна с 0,47 долара за барел(1%).

Аналогичните фючърси за американския WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпнаха с $0,06, до $ 42,88 за барел. В предишната сесия стойността им се понижи с $0,29 (0,7%).

Резултатите от заседанието на Комитета за наблюдение на споразумението ОПЕК + (JMMC), което се проведе на 19 август, успяха да подкрепят пазара, тъй като участниците продължават да се фокусират върху спазването на сделката за намаляване на производството и компенсациите. Страните от пакта, които надхвърлиха квотите си за добив през май - юли, ще трябва да съкратят общо производството си с допълнителни 2,31 милиона барела на ден до края на септември, сочат данни на S&P Global Platts.

Цените на петрола бяха натиснати в четвъртък от данни на Министерството на труда на САЩ, които показаха неочакван ръст на новите заявления за безработица през седмицата, завършваща на 15 август, до 1,106 милиона.

Търговците също така продължават да наблюдават разпространението на коронавируса. От началото на пандемията от COVID-19 броят на заразените в света сутринта в петък достигна 22 милиона и 678 хиляди души, увеличение с 267 хиляди на ден, съобщава американският университет Джонс Хопкинс. Броят на жертвите от заболявания, свързани с вируса в света, достигна 793 698 души.