Цените на петрола от еталонните световни марки в петък сутринта се покачват след доста силния им спад ден по-рано. Той бе предизвикан от данните, публикувани от Международната агенция по енергетика.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват $0,18 - до $78,36 за барел. При търговията вчера цената на тези контракти спадна рязко - с $1,56 (1,96%), до $78,18 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка октомври на нюйоркската стокова борса в същото време се вдигнаха с $0,24 - до $68,83 за барел. По време на сесията в четвъртък тяхната цена се понижи с $1,78 (2,53%), завършвайки търговията на ниво $68,59 за барел.

От началото на тази седмица Brent поскъпна с 1,9%, а WTI - с 1,6%.

В четвъртък МАЕ съобщи, че глобалните доставки на петрол са достигнали рекордните 100 млн. барела на денонощие през август, благодарение на нарасналия добив в ОПЕК. Производство в страните от картела е скочило с рекорден за последните две години темп от 420 хиляди барела до 32,63 милиона барела на денонощие.

По данни на енергийната агенция, увеличението на добива Либия, Ирак, Нигерия и Саудитска Арабия е надхвърлило компенсирането на намаленото производство в Иран в навечерието на американските санкции срещу Техеран.

Освен това, натиск върху петролния пазар, оказва и очакваното отслабване на урагана "Флорънс" в САЩ.

В същото време, според експерти, цените на суровината имат добра подкрепа, доколкото пазарът се безпокои от съществуващите структурни проблеми с доставките от различните страни.