Цените на петрола от еталонните световни марки продължават възходящата си динамика и в сряда. Подкрепа за пазара в това отношение даде и заявлението на Москва, че им намерение да се придържа към договореностите за съкращаване на добива в пакта ОПЕК+.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,22 - до $68,19 за барел. Във вторник тяхната цена се покачи с $0,76 (на 1,13% и при закриването на сесията бе $67,97 за барел.

Котировките за американския еталон WTI за май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се покачиха с $0,09 - до $60,03 за барел. В хода на вчерашната търговия те подскочиха с $1,12 (1,9%), до $59,94 за барел.

Както съобщи във вторник руският енергиен министър Александър Новак, Русия планира да постигне договореното понижени на добива си с 228 хиляди барела на денонощие в края на март. По-рано намерение да се придържа към условията на споразумението за намаляване на производството заявиха и представители на Саудитска Арабия.

Всички очакват участниците в ОПЕК+ да се придържа към целите на пакта - да се съкрати долива с 1,2 млн. барела на денонощие до момента, когато баланса между търсенето и предлагането на пазара се възстанови. Това ще продължи докато не възникнат опасения за обемите на световното търсене, особено в страни като Китай и държавите от т.нар. emerging marke, посочват анализатори, цитирани от MarketWatch.

В същото време Американският институт по петрола (API) съобщи във вторник, че стоковите запасите от суровината в САЩ през миналата седмица неочаквано са се повишили с 1,9 млн. барела.

Официалната информация на енергийно министерство за състоянието на запасите в САЩ ще бъде публикувана по-късно днес. Анкетирани от S&P Global Platts експерти прогнозират спад на запасите с 2,2 млн. барела.