Цените на петрола спадат в понеделник поради опасенията на търговците относно перспективите за икономически растеж и търсенето на енергия в света.

Фокусът на пазара тази седмица е заседанието на Федералния резерв на САЩ, след което регулаторът отново може да увеличи значително основния лихвен процент. Сериозно затягане на паричната политика от американската централна банка, според повечето експерти, може да доведе до рецесия в икономиката на САЩ.

"Пазарът на петрол остава силно нестабилен, но очаквам натискът надолу да продължи, каза Вандана Хари, анализатор във Vanda Insights, пред Bloomberg. Срещата на Фед вероятно ще бъде още едно напомняне за икономическите сложности."

Днес към 9:18 часа българско време септемврийските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,76, до $102,44 за барел. В петък цената на тези контракти се понижи с $0,66 (0,6%) до $103,2 за барел.

Септемврийските фючърси за американския еталон WTI към същия момент бяха по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $0,79 - $93,91 за барел. По време на предишната сесия те поевтиняха с $1,65 (1,7%) до $94,7 за барел.

Но Пиер Андуран, основател на хедж фонда Andurand Capital, смята, че търсенето на петрол може да надмине очакванията, дори ако икономиката на САЩ отслабне. Ръстът на потреблението през последните години изостава от средния за 40 години поради ограниченията, свързани с коронавируса, и трябва да се върне към нормалните си нива, пише експерт в социалните медии.

Междувременно анализаторът на Tyche Capital Advisors Тарик Закир смята, че ограниченото предлагане на петрол на световния пазар ще задържи падането на цените още надолу.

"WTI ще се върне към 100 долара за барел", каза той. "Балансът на рисковете, според нас, говори в полза на по-високи цени, предвид началото на сезона на ураганите, което може да ограничи производството в Мексиканския залив."