Цената на петрола се повиши в понеделник сутринта до най-високото си ниво от 2008 г. насам, достигайки почти 140 долара за барел, след съобщения за възможна забрана на САЩ за вноса му от Русия. След това в хода на търговията кодировките спаднаха до окло 130 долара за барел.

Съединените щати, заедно със своите съюзници в Европа, активно обсъждат възможността да не внасят руски петрол, каза държавният секретар Антъни Блинкен в интервю за NBC.

Вашингтон може да наложи ембарго и без участието на европейски съюзници, казаха двама източника на Bloomberg. В същото време все още не е взето решение по този въпрос.

Камарата на представителите на Конгреса проучва възможността за разработване на законопроект за забрана на вноса на руски петрол, каза председателят на долната камара Нанси Пелоси.

На Русия се падат приблизително 3% от вноса на петрол в САЩ, показват официалните данни на САЩ.

На фона на изявленията на Вашингтон фючърсите за петрола Brent се повишиха с 18% в началото на търговията в понеделник и в един момент надхвърлиха 139 долара за барел.

Към 9:12 часа българско време цената на петрола сорт Brent на лондонската борса е 128,63 долара за барел.

Американският еталон WTI в същото време на стоковата борса в Ню Йорк се търгува по 125,03 долара за барел.

Анализатори от JPMorgan Chase & Co. смятат, че Brent може да достигне $185 за барел до края на годината, ако прекъсванията в доставките от Русия продължат.