Цените на петрола се повишават по време на търговията във вторник на фона на намаляващите перспективи за споразумение по иранската ядрена програма в близко бъдеще.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:20 часа българско време се търгуват по 73,15 долара за барел, което е с 0,29 долара по-високо от цената в края на предишната сесия. В понеделник стойността на тези контракти нарасна с 0,17 долара (0,2%) - до максимума от април 2019 г. - 72,86 долара за барел.

Цената на юлските фючърси за американския петорл WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент достигна 71,13 долара за барел, което е с 0,25 долара по-вече от крайната стойност в предходната сесия. До затварянето на пазара в понеделник цената на тези договори намаля с 0,03 долара (0,04%) - до 70,88 долара за барел.

Преговорите по иранската ядрена сделка е малко вероятно да приключат преди президентските избори в Иран, насрочени за 18 юни, съобщава S&P Global Platts, позовавайки се на изявление на заместник-министъра на външните работи на републиката Абас Арагчи. "Ако дискусиите се проточат, вероятно е новото правителство да заеме различна позиция в преговорите, което може допълнително да забави постигането на споразумение", казват анализатори от ING.

Експертите очакват Иран да увеличи доставките си от сегашните 2,4 милиона барела на ден до 2,6 милиона барела през третото тримесечие и до 3 милиона барела през четвъртото тримесечие на тази година. Ако обаче преговорите се проточат през втората половина на годината, тези доставки са под въпрос.

Анализаторите отбелязват, че ако Иран не възстанови износа в краткосрочен план, ОПЕК + ще трябва допълнително да увеличи производството, за да отговори на очакваното търсене.

Междувременно Администрацията за енергийна информация на Министерството на енергетиката на САЩ повиши прогнозата за добива на трудно извлекаемия петрол през юни с 32 хил. барела на ден от преди очакваните 7,765 млн. барела на ден срещу 7,707 млн. барела през май. През юли EIA очаква това производството да се увеличи до 7.803 милиона барела на ден.

Някои инвеститори са загрижени за епидемиологичната ситуация в Европа. Британският премиер Борис Джонсън обяви в понеделник удължаването на ограничителните мерки в Англия за още четири седмици , като измести крайния срок за тяхното вдигане от 21 юни до 19 юли, за да достигне до по-голям брой жители с ваксинации срещу COVID-19.