Петролните цени продължават да растат в сряда на базата на оптимистичната оценка на перспективите за търсене от страните участнички в споразумението ОПЕК +.

Августовските фючърси за сорта Brent към 9:15 часа българско време на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с 0,35 долара, до 70,60 долара за барел. Във вторник цената на Brent се вдигна с 0,93 долара (1,3%) - до 70,25 долара за барел, най-високото от май 2019 година.

В същото време цената на юлските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачи с 0,28 долара , до 68,00 долара за барел. В предходната сесия тези контракти поскъпнаха с 1,4 долара (2,1%) - до 67,72 долара за барел, максимумът от 22 октомври 2018 година.

Във вторник министрите от пакта ОПЕК + решиха да не променят нищо в плановете си за увеличаване на производството, като се има предвид, че ускоряването на ваксинацията, въпреки продължаващите ограничения в някои региони, дава надежда за бързо възстановяване на търсенето. А перспективите за иранския петрол все още са неясни .

По време на срещата министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман отбеляза признаци за подобряване на търсенето на пазара. Руският вицепремиер и министър на енергетиката Александър Новак също каза за "значително подобрение на ситуацията" в сравнение с кризата, наблюдавана преди година.

"Настроенията на петролния пазар остават положителни благодарение на икономическото възстановяване, което наблюдаваме в САЩ и Европа," посочи Уорън Патерсън, анализатор на ING Group в Сингапур.

Според Патерсън търсенето на "черно злато" до края на тази година ще достигне 98% от нивото отпреди кризата.

През април министрите на страните от споразумението за ограничаване на добива - ОПЕК +, решиха постепенно да възстановят производството: през май с 350 хиляди барела на ден, през юни - със същото количество, а през юли - с 441 хиляди барела на денонощие.

Саудитска Арабия също отменя доброволните си ограничения: 250 хил. барела на ден през май, 350 хил. барел през юни и 400 хил. барела през юли.

Според Bloomberg, позовавайки се на делегати, министрите от ОПЕК + във вторник не са обсъждали нивата на производство след юли. Според сделката, подписана преди година, OPEC + планира след юли да запази нивото на производството непроменено до април 2022 година.