Цените на петрола от световните еталонни сортове продължава да поскъпва в петък на фона на продължаващата руска военна инвазия в Украйна. Експерти вижда риск поскъпването да стигне 130 долара за барел до юни.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време днес се тъгуват по $101,3 за барел, което е $2,22 по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с 2,3% до 99,08 долара за барел.

Цената на априлските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 94,67 долара за барел, което е с 1,87 долара повече от крайната стойност ден по-рано. Вчера WTI поскъпна с 0,8% до 92,8 долара за барел.

"Цените на петрола се покачват, без да се вижда край при новините за пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, която изложи на непосредствен риск износа на 1 милион барела на ден руски петрол, преминаващ през Украйна и Черно море, пише старши пазарният анализатор в Rystad Energy Луиз Диксън. Петролът може да се повиши до 130 долара за барел до юни, ако конфликтът в Украйна причини смущения в доставките и може да се повиши още повече, ако "възникне допълнително препятствие".

Русия е един от трите най-големи производители в света, заедно със САЩ и Саудитска Арабия. Според администрацията за енергийна информация на Министерството на енергетиката на САЩ Руската федерация произвежда около 10,5 милиона барела петрол и други течни въглеводороди на ден, или 11% от световното производство.

"Без съмнение ще последват строги санкции, пишат анализатори от аналитичната фирма Kpler. "Като се има предвид почти нулевата вероятност чуждите военни сили да подкрепят пряко Украйна, нищо не може да бъде изключено по отношение на финансови и икономически инструменти за влияние".

Следващата среща на ОПЕК + ще се проведе следващата сряда, в която ще вземат участие и представители на Русия. Въпреки събитията от последните дни, анализаторите все още са уверени, че алиансът ще се придържа към предварително очертаните планове и отново ще реши да увеличи производството с 400 000 барела на ден.