Цените на петрола се повишават в петък, след като се понижиха предишния ден до минимум от май. Спадът продължи шест поредни сесии, което е най-дългият такъв период от февруари 2020 г., пише MarketWatch.

Натискът върху пазара се упражнява от продължаващите опасения на търговците относно перспективите за търсене на петрол поради разпространението на делта варианта на COVID-19. Особено притеснителни са страните от Азия и по-специално основният вносител на петрол - Китай, който е въвел мерки за ограничаване на движението на граждани поради пандемията, пише Bloomberg.

Цената на октомврийските фючърси на сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в петък е 66,75 долара за барел, което е с 0,30 долара по-високо от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поевтиняха с 1,78 долара (2,6%) - до 66,45 долара за барел.

Септемврийските фючърси за американския петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се продават по 64,05 долара за барел, което е с 0,36 долара по-високо от крайната стойност на предишната сесия. Ден преди това стойността на тези контракти спадна с 1,77 долара (2,7%) - до 63,69 долара за барел.

Септемврийските фючърсите за WTI изтичат в петък. По-активно търгуваните октомврийски договори поскъпнаха по време на търговията с 0,17 долара (0,27%) - до 63,67 долара за барел.

От началото на тази седмица Brent поевтиня с 5,5%, WTI - с повече от 6%.

"Спадът на цените на петрола през шестте поредни сесии изглежда донякъде прекомерен", каза анализаторът на Oanda Едуард Мойя. .

"Възможно е дъното на петролния пазар да е близо, но търговците се нуждаят от някои положителни новини по отношение на световния икономически растеж", цитира MarketWatch експертът.