Цените на петрола леко спадат в понеделник сутринта на фона на ниската активност на азиатската сесия поради началото на дългия уикенд в Китай по повод празнуването на Лунната Нова година. Пазарите в Хонконг и Сингапур също са затворени.

Към 9:17 часа българско време мартенските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $0,28 на лондонската борса ICE Futures до $87,34 за барел. В петък цената на Брент се повиши с $1,47 (1,7%) до $87,63 за барел.

Цената на мартенските фючърси за WTI на Нюйоркската стокова борса в същото време спадна с $0,19, до $81,44 за барел. По време на предходната тези контракти поскъпнаха с $1,03 (1,3%) до $81,64 за барел.

Като цяло през миналата седмица цената на Brent се повиши с 2,8%, а на WTI - с 1,8%, а пазарът приключи на положителна територия за втора поредна седмица.

Търговците продължават да оценяват перспективите за търсенето на петрол в Китай след премахването на карантинните ограничения. По време на празниците, които ще продължат до края на тази седмица, много хора пътуват, което би трябвало да предизвика значително увеличение на търсенето на горива, а след края на уикенда експертите очакват повишаване на индустриалната активност в Китай, отбелязва Bloomberg.

Ситуацията в Русия остава във фокуса на пазара след влизането в сила на ембаргото върху доставките на петрол от страната и въвеждането на таван на цените от страните от Г-7.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) общият обем на износа на нефт и нефтени продукти от Русия през декември се е свил с 2,5% спрямо ноември до 7,8 милиона барела на ден, тъй като доставките на суровини за ЕС са намалели.

Износът на руски петрол падна с 6% миналия месец до 4,7 милиона барела на ден, най-ниското ниво за последната година. В същото време продажбите на петролни продукти са нараснали с 3,3% до 3,1 млн. барела на денонощие.

МАЕ прогнозира, че до края на първото тримесечие производството на петрол в Русия ще бъде с около 1,6 милиона барела на ден по-малко, отколкото преди началото на операцията в Украйна.