Цените на петрола във вторник се понижават, търговците продължават да оценяват мерките, насочени към смекчаване на въздействието на коронавирусната епидемия върху икономиката.

Априлските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса спаднаха с $0,59 (1,13%) до $ 57,08 за барел. През предишната сесия, цената на тези контракти е се покачи с $0,35 (0,61%), до $57,67 за барел.

В същото време мартенските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) поевтиняват с $0,33 долара (0,77%) до 51,69 долара за барел.В понеделник борсите в Съединените щати бяха закрити поради празника (Ден на президентите).

Търговците очакват "V-образно" възстановяване във всички сектори, които са засегнати от епидемията на коронавирус, пишат анализатори на Citigroup. Експертите на банката от своя страна прогнозират по-дълго възстановяване на стоковите пазари. Според тях цените на петрола ще останат ниски през първата половина на 2020 г. и ще се възстановят до края на годината. През февруари търсенето в Китай може да спадне с около 3,4 милиона барела на ден, докато средното понижение през първото тримесечие ще бъде 1,5 милиона барела и с 0,4 милиона барела на денонощие за годината.

Китайската народна банка понижи лихвения процент по кредити, издадени по програмата за средносрочно кредитиране (MLF), за да намали разходите за заеми за бизнеса на фона на разпространението на коронавируса. В допълнение, паричният регулатор изсипа 200 милиарда юана (28,62 милиарда долара) в банковата система в рамките на MLF и още 100 милиарда юана чрез седемдневни обратни репо операции.

Властите в Сингапур планират да отпуснат бюджетни средства за смекчаване на спада в туризма и търговията, пише Bloomberg.

"Пазарите смятат, че това ще бъде временно намаляване на търсенето, а не колапс. Не съм съгласен. Смятам, че спадът ще бъде по-значителен от това, което пазарите оценяват в момента", заяви Майкъл Маккарти, анализатор на CMC Markets в Сингапур.