Цените на петрола се повишиха в хода на търговията във вторник сутринта, продължавайки да се покачват за втора поредна сесия на фона на опасенията за ограничено предлагане на световния пазар.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се продават по 06,83 долара за барел, което е с 1,64 долара по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с $1,95 (1,89%) до $105,15 за барел.

Цената на фючърсите за американския петрол WTI за септември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) е 98,05 долара за барел, което е с 1,51 долара по-високо от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара в понеделник котировките за тези договори се вдигнаха с $2 (2,1%) до $96,7 за барел.

Междувременно петролните цени са под натиск от опасения за състоянието на световната икономика. Нови статистики от САЩ и Европа сочат забавяне на икономическата активност в тези региони, докато Китай едва избегна икономически спад през второто тримесечие, пише Trading Economics.

Фокусът на пазара тази седмица е заседанието на Федералния резерв на САЩ, на което американската централна банка най-вероятно отново ще увеличи значително основния лихвен процент. Сериозно затягане на паричната политика от Фед, според много експерти, може да доведе до рецесия в икономиката на САЩ.

Междувременно канадската TC Energy възобнови работата на петролопровода Keystone Pipeline System от Канада до Съединените щати, която беше спряна в средата на юли, съобщиха от компанията.