В началото на валутната търговия в сряда американският долар е стабилен спрямо еврото, паунда, йената и повечето световни валути. А според валутни експерти потенциалът на еврото да се засили спрямо долара е ограничен, въпреки натсика върху "зелените" пари.

Нарастващият апетит за риск на световните пазари поради силните данни за американската икономика, публикувани по-рано тази седмица, както и перспективите за увеличаване на фискалните стимули от страна на властите в САЩ оказват известен натиск върху долара. За отслабването на щатската валута през последните дни допринесе и спадът в доходността на американските държавни облигации от 14-месечните пикове, регистрирани по-рано, пише Dow Jones.

Международният валутен фонд вчера подобри прогнозата си за глобалния икономически растеж за 2021 г. на 6% от 5,5%. Прогнозата за възстановяване на американската икономика за текущата година беше повишена до растеж 6,4% от 5,1%, а за икономиката на еврозоната - до 4,4% от 4,2%.

"Но докато за еврозоната остава предизвикателството COVID-19, а ваксинациите се движат бързо в САЩ и икономиката се възстановява, потенциалът на еврото да се засили спрямо долара е ограничен", казва валутният анализатор на ING.

Фокусът на пазара в сряда е върху протоколът от заседанието на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) от 16-17 март, което ще бъде обнародвано от Федералния резерв по-късно днес.

Двойката евро - долар в сряда сутринта се търгува на ниво 1,1876 долара, точно както и в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската днес сутринта е 109,73 йени за долар спрямо 109,75 йени за долар в края на предходната сесия.

Британската лира стерлинг днес леко спада спрямо долара - до $1,3820 за паунд в сравнение с $1,3824 за паунд при затваряне на търговията във вторник

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес леко е паднал - с 0,01%, а по-широкият индекс WSJ Dollar - се е покачил с 0,03 %