Правителството на Съединените щати наближава лимита за отпускане на кредити от 349 милиарда долара по своята програма за защита и облекчение на малкия бизнес в страната, предава Business Insider.

От администрацията за малкия бизнес казват, че към сряда следобед тя е Одобрени са над 1,44 милиона заема на обща стойност над 311 милиарда долара. Администрацията на Тръмп поиска от Конгреса, който определи първоначалния таван, още 250 милиарда долара за програмата. Това искане обаче все още е "заседнало" в Сената.

Министърът на финансите Стивън Мнучин и ръководителят на администрацията за малкия бизнес (SBA) Джовита Каранса призоваха Конгреса да осигури повече средства.

Безработицата в САЩ ще продължи да расте и през 2021 година

Безработицата в САЩ ще продължи да расте и през 2021 година

26,5% средна прогноза за свиването на икономиката на САЩ за второто тримесечие

"Искаме всеки малък бизнес да участва и да получи необходимите му ресурси", казват двамата в съвместно изявление.

Разбивка на заемите на уебсайта на SBA показа, че към понеделник средният размер на заема е 239 152 долара, а 70% от заемите са за 150 хил. долара и по-малко от това.

Най-голям дял при заемите има при в сферата на строителството - близо 14%, или 34 милиарда долара общо. Много фирми в строителството са малки, местни или регионални.

На второ място са компаниите, които предоставят професионални, научни и технически услуги, с 12,3% или 30,35 милиарда долара, а производителите са на трето място с 12,25%, или 30,32 милиарда долара.

Икономисти: Безработицата в САЩ вероятно ще е по-висока, отколкото е била през Голямата рецесия
Обновена

Икономисти: Безработицата в САЩ вероятно ще е по-висока, отколкото е била през Голямата рецесия

До 50 милиона души са заплашени от съкращения

Фирмите за здравеопазване и социално подпомагане са на четвърто място с около 28 милиарда долара заеми. Тези в секторите на настаняване и хранителни услуги, са на пето място с близо 23 милиарда долара.

Не е ясно колко пари всъщност са разпределени от програмата, която стартира на 3 април. Хиляди собственици на бизнес все още очакват отговор дали са одобрени заявленията за кредит.

Къде се търсят най-много помощи за бизнеса?

Най-населените щати отчитат най-много заеми. Във вторият по-големина щат- Тексас има най-много заеми. Те са над 88 000 и на стойност близо 21,8 милиарда долара. Калифорния, с най-много население, е на второ място по заеми, с близо 55 000 на стойност близо 20,9 милиарда долара.

Флорида, трета по население, също е трета по заеми, получавайки малко над 52 000 на стойност близо 12,7 милиарда долара. Ню Йорк, четвърти по население и заеми, има близо 41 000 на стойност 11,7 милиарда долара.