След като златото достигна до най-високата си стойност в историята и след това започна да поевтинява леко, някои анализатори обявиха, че това е бил пикът на метала, след който следва само понижаване на стойността му.

Паралелно с това обаче централните банки по света продължават похода си към инфлиране на валутите, което неминуемо ще подрине тяхната покупателна способност. Всъщност този феномен се отрази именно в представянето на благородните метали - през първото полугодие търсенето им се понижи с 6% на годишна основа, но все пак златото достигна най-високата си цена в историята.

От тогава обаче изгуби 5%, постигайки най-тежкия си ден на пазарите за последните седем години. Днес златото се търгува срещу малко над 1900 долара за тройунция, след като се стабилизира в сряда.

Анализатори: Златото може да достигне $4 000, но две събития могат да спрат ралито

Анализатори: Златото може да достигне $4 000, но две събития могат да спрат ралито

Когато реалните лихви намаляват, цената на златото расте - и обратно

Именно разпродажбата на злато породи съмнения, че това е краят на растежа на металите. Но не всички специалисти са на това мнение. Питър Шиф, един от големите почитатели на златото и среброто, дава следния "наръчник" към ценовата им динамика, който подсказва дали "златният бик" е мъртъв:

  • Вярвате ли, че икономиката ще се възстанови бързо, например ако утре разработят ваксина срещу коронавируса? Смятате ли, че това ще изстреля веднага стопанството?
  • Мислите ли, че федералното правителство ще спре да заема и разходва милиарди долари всеки месец в обозримо бъдеще? Имайте предвид, че федералното правителство харчеше и заемаше милиарди долари и преди пандемията.
  • На мнение ли сте, че Федералният резерв скоро ще спре да печата пари, ще увеличи лихвените проценти и ще свие отчетния си баланс? Имайте предвид, че той правеше всичко, което прави и днес, още преди коронавируса.

"Ако отговорите с "не" на някой от тези въпроси, обявяването на "златния бик" за мъртъв може да твърде преждевременно", коментира Питър Шиф.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му