Приходите от износа на селскостопанска продукция и храни от САЩ са нараснали с 14% през финансовата 2022-ра година, приключила на 30 септември, спрямо предходната до рекордните 196,4 милиарда долара. Това отчитат данни на министерството на търговията на страната, цитирани от електронното издание Successful Farming.

Китай остава основен клиент за американската селскостопанска продукция, закупувайки стоки за рекордните 36,4 млрд. долара, уточнява Дилън Ръсел пред новинарската радиостанция на министерството на селското стопанство на САЩ.

Канада е втора с внос за 28,3 млрд. долара, а Мексико е на трето място с 28 млрд. долара, като и при двете съседки на САЩ се отчита ръст от около 4 млрд. долара спрямо предишната финансова година. Трите най-големи клиенти осигуряват 47% от приходите от износа на селскостопанска продукция и храни от САЩ, пише sinor.bg.

По отношение на продуктите приходите от износа на соя са скочили с 26% до 33,3 млрд. долара, доставките на пшеница за чужбина са нараснали с 15% до 8,3 млрд. долара, а на царевица - с 12%.

Най-голям е процентният ръст при износа на памук - с 41%, до 9 млрд. долара. Голямо е повишението на приходите и при млечните продукти, червеното месо, и етанола, но при ориза е отчетен спад от 10%, е при тютюна - с 27%.

Вносът на селскостопанска продукция и храни в САЩ също е скочил - с 19% до 194 млрд. долара, оставяйки скромно външнотърговско салдо за сектора от 2,4 млрд. долара при 8,4 млрд. долара през предишната финансова година. Основна част от внасяните продукти са плодове, зеленчуци, ядки, вино, бира, дестилирани спиртни напитки, подсладители и тропически продукти като кафе и какао.

От Министерството на селското стопанство на САЩ прогнозират поредна успешна финансова година за износа и през настоящата, започнала на 1 октомври, като прогнозите са за износ на стоки за 193,5 млрд. долара. Очаква се износът на соя да нарасне до 35,2 млн. долара, а на градинарски продукти - до 39,5 млрд. долара, но спад при при приходите от памука, говеждото месо и соргото.

"Прогнозата за световната икономика за 2022 и 2023 г. е все по-несигурна, тъй като все повече рискове се превръщат в действителност", обявиха от министерството в предвиждането си от края на август.