Румънският производител на енергия Hidroelectrica записа "исторически успех" с първичното си публично предлагане (IPO). Стойността на акциите на енергийната компания достигна $22,87, което означава пазарна капитализация от рекордните $10,3 милиарда, предава Reuters.

Продажбата включва съществуващи акции, притежавани от Fondul Proprietatea - фонд, управляван от американския мениджър на активи Franklin Templeton.

Стойността на първичното публично предлагане, най-голямото в Европа от началото на годината

Правителството на северната ни съседка ще запази своя дял от 80% в най-големия производител на електроенергия в Румъния, който има мощност от 6,3 гигавата от 182 водноелектрически централи.

Първично публично предлагане в Румъния за $1,9 милиарда разпали страсти за оскъпяване на леята

Първично публично предлагане в Румъния за $1,9 милиарда разпали страсти за оскъпяване на леята

Централната банка стриктно контролира всяко значително движение на обменния курс

Въпреки че листването на компанията се обсъжда вече повече от десетилетие, IPO-то в крайна сметка бе изискано от ЕС в рамките на сделка за отключване на постпандемични средства за възстановяване.

През 2022 година коригираният марж EBITDA на Hidroelectrica достигна 64% от приходите, което е два пъти над маржа от 30%, отчетен от австрийската Verbund - най-близкият ѝ конкурент.

Акциите на Verbund - един от най-големите производители на електроенергия от водноелектрически централи,  са загубили повече от една пета от стойността си на Виенската фондова борса през последните 12 месеца.

Стотиците милиони, които влизат в Румъния по повод първичното публично предлагане биха увеличили натиска върху местния пазар през следващите седмици, смятат анализатори.

OMV Petrom съди Румъния заради търговия с газ

OMV Petrom съди Румъния заради търговия с газ

Компанията очаква решение за газовия проект Neptun Deep, който се оценява на около €4 милиарда