Румънската петролно-газова група OMV Petrom, в която мажоритарен дял държи австрийската OMV, заведе дело в Международния арбитражен съд в Париж срещу румънската държава, пише Romania Insider. Делото е свързано с регулациите относно търговията с черноморски природен газ.

Жалбата на компанията е насочена и срещу Romgaz Black Sea Limited - партньор на OMV Petrom в офшорния газов проект Neptun Deep, според информация на G4media.

OMV Petrom иска да избегне данък "солидарност", налаган на европейски енергийни компании

Петролният гигант, който иска да избегне данък "солидарност", налаган на европейски енергийни компании

Засега в Румъния

Най-вероятната причина за съдебния иск е свързана с разпоредба на закона, която позволява на правителството временно да насочва част от добива на газ на регулирана цена за домакинства, както се изисква от европейските механизми за солидарност, коментират експерти пред румънските медии.

На 13 юни OMV Petrom обяви, че е открила нови находища на суров петрол и природен газ, равняващи се на около три четвърти от общия ѝ добив през 2022 година.

Това е най-голямото находище на суров петрол, което компанията прави от десетилетия. То се намира в Южна Румъния и съдържи над 30 милиона барела петролен еквивалент, които могат да бъдат извлечени.

Находищата са в три области, като най-голямото е в южния окръг Олт, близо до съществуващо съоръжение за добив на компанията, и е открито в резултат на нейната стратегия за проучвания в близост до вече налична инфраструктура.

Откритието става факт, докато OMV Petrom се подготвя за окончателно инвестиционно решение за голям офшорен газов проект в Черно море заедно с държавната газова компания Romgaz.

Компанията очаква решение около средата на тази година за газовия проект Neptun Deep, който се оценява на около €4 милиарда.

OMV Petrom иска да размрази проекта Neptune Deep за €2 милиарда в Румъния

OMV Petrom иска да размрази проекта Neptune Deep за €2 милиарда в Румъния

Всичко зависи от промяна на Закона за офшорки в страната