Най-големият производител на петрол и газ в Централна и Източна Европа - OMV Petrom, обяви в своята актуализация на търговията за четвъртото тримесечие на миналата година, че "се очаква да не бъде обект на т. нар. данък "солидарност" в Румъния за фискалната 2022 година, съобщава SeeNews.

Става въпрос за извънредния данък, който по предложение на Брюксел редица европейски държави налагат върху свръхпечалбите на големите енергийни компании. От OMV Petrom искат да избегнат това облагане в Румъния с мотива, че имат спад на оборота с над 75% в определени сегменти на бизнеса си, като "добив на суров петрол, добив на природен газ, добив на въглища и рафиниращ бизнес."

Shell ще плати $2 милиарда данък върху неочаквани печалби в ЕС и Обединеното кралство през четвъртото тримесечие

Най-голямата петролна компания в Европа ще плати $2 милиарда данък върху неочаквани печалби в ЕС и Великобритания

Причината е наложените на енергийния сектор от Европейския съюз и британците неочаквани данъци от свръхпечалби

Без да посочва конкретно дали OMV Petrom подлежи или не на солидарната вноска, румънското Министерство на финансите подчертава в изявление, цитирано от Ziarul Financiar, че солидарната вноска, определена в Европа за компании с над 75% свръхпечалба на техния оборот, получен от дейности, извършвани в петрол, природен газ, въглища и рафинери, не подлежи на коментар.

Снимка 391179

Източник: OMV Petrom

Новият европейски закон обхваща всички държави-членки на ЕС и има за основна цел да защитата най-уязвимите категории от населението срещу ефектите от повишаването на цените на енергията и да насърчи финансирането на инвестиции в стратегически енергийни проекти.

Съветът за чуждестранни инвестиции (FIC) в Румъния се противопоставя на солидарната вноска, твърдейки, че "правителството застрашава стабилността, предвидимостта и прозрачността на инвеститорите в страната.

Газовата криза концентрира пазара на LNG в ръцете на няколко енергийни гиганти

Газовата криза концентрира пазара на LNG в ръцете на няколко енергийни гиганти

Търговската активност на по-малките играчи намалява