Пет големи български града попаднаха в топ 10 на различни категории в класация за градовете и регионите на бъдещето 2022-2023 г. на Financial Times. Сред класираните са София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе и регионите им. Общо в оценките участват 356 града в цяла Европа, като те са групирани по брой на населението - главни, големи, средни и малки и микро градове.

В проучването се сравняват най-обещаващите инвестиционни дестинации в цяла Европа. Според него европейските градове устояват, до известна степен, на неизбежните последици, по отношение на инвестициите, от пандемията. За попредна година Лондон затвърждава привлекателността си за инвестиции, но конкуренцията от целия континент се засилва, след като Амстердам, Дъблин, Париж и Франкфурт успяха да привлекат някои от компаниите, които се преместиха от Обединеното кралство след Brexit.

В класацията се разглеждат данни в различни подкатегории - икономически потенциал, удобства за бизнеса, човешки капитал, начин на живот, свързаност и ефективност на разходите при инвестиции.

София попада в топ 10 на общо три подкатегории сред главните градове. В категорията за рентабилност градът е на второ място след Минск, а в категорията за удобства за бизнеса заема седма позиция. Столицата е на седмо място и в категорията стратегия за чуждестранни и директни инвестиции.

Русе се класира на първо място в категорията ефективност на разходите при малките градове, на второ е Бургас, а на четвърто място е Пловдив. Градът по тепетата заема и трето място в категорията "стратегия за чуждестранни директни инвестиции" при малките европейски градове.

Освен град Русе и русенският регион е класиран на първо място в класацията по ефективност на разходите в малките европейски региони. След него са класирани бургаският, пловдивският и старозагорският регион.

Варненският регион, също както бургаският попада в категорията за рентабилност при малките европейски региони на 8-о място в класация.

Screenshot 2022-02-16 at 14.40.36

В общата класация победител е Лондон който запазва статута си на привлекателен за чуждестранни инвестиции град, сред големите европейски градове дори на фона на Brexit.

Други големи градове като Амстердам, Париж и Дъблин, също се класират в топ 10 в общата класация. Нов участник е обаче Букурещ, който стана пети, а това е първият път, в който града се класира в общата класация на първите десет.