Приходите от износ на селскостопанска продукция от Русия за 2023 г. за първи път надхвърлят общо 45 млрд. долара. Това съобщи министърът на земеделието на страната Дмитрий Патрушев, цитиран от "Комерсант", допълвайки, че при окончателните данни, показателят се очаква да нарасне допълнително.

Министърът конкретизира, че през 2023 г. зърнената реколта в Русия възлиза на общо близо 147 милиона тона. Също така, през 2023 г., производството на мляко се е увеличило с 500 хил. тона спрямо предходната година, а на месо - с 300 хил. тона.

Най-успешен обаче е бил риболовът. "Производителите на риба осигуриха максимален улов на водни биологични ресурси за 30 години - общо 5,3 милиона тона. По-конкретно, Русия стана първа в света по добив на сьомга, като обемът надхвърли 600 хиляди тона", се казва в съобщението на земеделското министерство.

Настоящият резултат е вторият в историята на Русия - рекорд от 678 хиляди тона уловена сьомга беше поставен през 2018 г., уточнява Лента.ру.

Американската Trident Seafoods обвини руските си конкуренти в дъмпинг на цените на сьомгата на световния пазар

Крупна американска риболовна компания обвини руските си конкуренти в дъмпинг на цените на световния пазар

Цената на розовата сьомга на международните пазари е спаднала до нивата от 1990 година

Обемът на потреблението на сьомга в Русия през 2023 г. не само се е възстановил след кризисната 2022 г., но и показва рязък ръст от 26% за пърото полугодие на 2023 г., до 46 хиляди тона. В парично изражение, показателят за периода е нараснал на годишна база с 33%, до 27 милиарда рубли.

Около 80% от руската сьомга е за износ в чужбина. Същевременно Русия забрани вноса на готова риба и морски продукти от "неприятелски" страни (Европейски съюз, САЩ и Норвегия) от 25 юли 2023 година.

А през декември 2023 г., Министерството на финансите на САЩ наложи забрана за внос на сьомга, треска и раци от Русия. Както уточниха от ведомството тогава, санкциите ще се прилагат и за продукти, които са изцяло или частично получени от руска риба.

По данни на държавната институция "Агроекспорт", подчинена на Министерството на земеделието на Русия, през 2022 г. основните доставки на селскосктопански продукти са били към: Китай, Турция, ЕС, Казахстан, Беларус, Южна Корея, Египет и други страни. Все още не са публикувани данните за географията на износа на храни за 2023 година.