Скокът от 40% в цените на петрола от началото на годината беше посрещнат с резерви от страна на инвеститорите в глобален мащаб. От друга страна той може да се окаже добра новина за Източна Европа.

Въпреки че от години Русия работи върху намаляване на зависимостта на икономиката си от енергийния сектор, той все още отговаря за 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Също така към 2017 година 21% от приходите в хазната на Кремъл идват от него и 58% от тези от износ, обяснява Алексей Кривошепко, който е директор на Prosperity Capital, цитиран от Money Week.

Според данъчната система на Русия 90% от допълнителните приходи от по-високите цени на петрола са насочвани към правителството. Това означава, че ефектът от тези приходи ще се усети сериозно върху руската икономика вместо да допринесе за по-високи печалби на енергийните фирми.

По думите на Кривошапко междувременно геополитическата несигурност, американските санкции и изтичането на капитал правят рублата конкурентна.

Матиас Силер, който е мениджър на тръста Baring Emerging Europe, смята, че реформите в страната ще донесат растеж за руската икономика в порядъка на между 1,5 и 2,5%.

Ръководената от него компания инвестира в различни държави в региона, като 59% от вложенията им са насочени в Русия, 20% - в Полша, 15% - в Турция, както и в Унгария, Гърция и други страни в тази част на Европа. По думите на Силер настоящото възстановяване на руската икономика ще има положителен ефект върху целия регион.

Експертът посочва, че развиващите се икономики в Европа има нарастващ брой на местни компании, в които инвестициите си заслужават, а някои от тях вече изпреварват като представяне на фондовия пазар Западна Европа.