През 2021 г. от Сърбия са изнесени храни на стойност над 5 милиарда долара, което се случва за пръв път в нейната история. Това обяви министърът на селското стопанство в Белград Бранислав Недимович, информира местната "Първа телевизия".

"Очаквам резултатите през тази година да са още по-добри, тъй като храните ще остават необходими и в периода след коронавируса", отбеляза министърът, цитиран от sinor.bg.

Недимович изтъкна, че министерството се опитва да обхване колкото се може повече млади хора в селското стопанство и да предостави добри субсидии за начинаещите компании в сектора. През миналата година държавният апарат е установил нови 1350 хектара с изоставени обработваеми земи в страната. Министърът посочи, че те ще бъдат отдадени за обработка чрез провеждани онлайн търгове.

"Наблюдавах онлайн търга във Вършац, където държавата се справи много добре. Земите бяха отдадени на цени от 35 хил. динара (близо 340 долара по текущия курс - бел. ред.) до 151 хил. динара (1460 долара) за хектар годишно. В друга община всички парцели бяха наети на цени между 60 хил. и 70 хил. динара за хектар годишно. Ако не се изплащаше, хората не биха си позволили толкова висока аренда", коментира той.

Недимович добави, че очевидно в селското стопанство в Сърбия има пари и че ще има още повече, тъй като по думите му храните ще бъдат все по-необходими и по-скъпи. "Това се отнася особено за пшеницата, царевицата, соята и останалите зърнени култури", убеден е той.