Ядрени електроцентрали на Луната и Марс? Да, вече има такава идея и тя идва от САЩ. Нещо повече - страната вече попита частния сектор за идеи и решения как това може да бъде осъществено, пише Associated Press.

Американското министерство на енергетиката отправи официално искане за изграждане на това, което властите наричат енергийна система на повърхностна, която би могла да позволи на хората да живеят дълго време в тежките условия на другите планети.

Идеите от частния сектор за разработване на реактор, който да работи извън пределите на Земята, ще бъдат оценени от Националната лаборатория в Айдахо - изследователско съоръжение в областта на ядрената енергетика, Министерството на енергетиката на САЩ и НАСА.

Международното сътрудничество в сферата на ядрената енергетика достигна нов връх

Международното сътрудничество в сферата на ядрената енергетика достигна нов връх

Във Франция беше поставено началото на сглобяването на международния термоядрен експериментален реактор ITER

Лабораторията е водеща в сферата в САЩ, изработвайки модерни реактори, някои от тях микро реактори и други, които могат да работят без вода за охлаждане. А към момента на Земята работят предимно реактори, използващи вода за охлаждане.

"Малките ядрени реактори могат да осигурят енергийната способност, необходима за различни мисии за космически проучвания, които представляват интерес за федералното правителство", пише в известието на ведомството, публикувано този петък.

Департаментът по енергетика, НАСА и Battelle Energy Alliance - американският изпълнител, който управлява Националната лаборатория в Айдахо - планират да проведат техническа среща през август относно очакванията за програмата.

Най-големите ядрени централи в света

Най-големите ядрени централи в света

Дебатът за бъдещето на ядрената енергетика е по-актуален от всякога

Две фази

Планът има две фази. Първата е разработването на дизайн на реактора. Втората - изграждането на тестови реактор. Във втората фаза се очаква да бъде изграден и още един реактор, който да бъде изпратен на Луната, като това ще изисква и разработване на система за полети, които могат да транспортират мощността до Луната. Целта е до края на 2026 година да бъдат готови и тестовият реактор, и системата за полети.

Реакторът трябва да може да генерира непрекъсната мощност на електроенергия от поне 10 киловата. Според американската администрация за енергийна информация средният жилищен дом в САЩ използва около 11 000 киловатчаса годишно. Според данни на министерството вероятно ще са необходими множество свързани реактори, така че да може да се отговори на нуждите от енергия на Луната или Марс.

В допълнение - реакторът не може да тежи повече от 3 500 килограма, трябва да може да работи в космоса, да работи предимно автономно и да бъде в експлоатация поне 10 години.

От министерството по енергетика заявиха, че реакторът трябва да бъде предназначен да подпомага изследванията в южната полярна зона на Луната. Към момента конкретен регион на повърхността на Марс все още не е идентифициран.

Америка губи космическата надпревара на 21 век

Америка губи космическата надпревара на 21 век

Тази надпревара е много по-важна - става въпрос за икономически растеж и национална сигурност

"Това може да задвижи или директно да даде началото на международна космическа надпревара за изграждане и внедряване на нови видове реактори, изискващи силно обогатен уран", коментира Едвин Лиман, директор по безопасност на ядрената енергия в Union of Concerned Scientists.

Властите твърдят, че използването на ядрен реактор на Луната би било първа стъпка към изграждането на модифицирана версия, която да работи в различните условия, открити на Марс.

"Националната лаборатория в Айдахо играе централна роля в подчертаването на глобалното лидерство на САЩ в ядрените иновации. Перспективата за разполагане на усъвършенстван реактор на лунната повърхност е толкова вълнуваща, колкото и предизвикателна", коментира Джон Вагнер - асоцииран директор на дирекция "Ядрена наука и технологии" от енергийното министерството на САЩ.

Човечеството е по-близо отвсякога до създаването на безкрайна чиста енергия

Човечеството е по-близо отвсякога до създаването на безкрайна чиста енергия

Светият граал на чистата енергия, сребърният куршум срещу глобално затопляне