Ядрената енергия предлага както изключително висок енергиен капацитет, така и минимални последици за околната среда. Въпреки безусловния си въглеродно неутрален принос обаче, на сектора продължава да се гледа с резерви, като най-големите страхове са свързани с безопасността, съхранението на ядрените отпадъци и извеждането на мощностите от експлоатация.

В сравнение с възобновяемите източници на енергия като слънчевата и вятърната енергия, производството на електроенергия от ядрени мощности в много случаи е по-голямо и по-надеждно.

Ядрените съоръжения могат да произвеждат огромни количества електроенергия непрекъснато - без прекъсване в продължение на месеци, захранвайки цели мегаполиси. Това прави ядрената енергетика безценно допълнение към енергийните мрежи на много страни по света.

В момента дебатът за бъдещето на ядрената енергетика е повече от актуален. Много държави по света планират да изведат от експлоатация мощностите си, въпреки нулевия въглероден отпечатък на индустрията върху природата. Други пък обявяват, че зеленият преход просто ще бъде невъзможен без ядрена енергетика.

ЕС не може да постигне климатичните и индустриалните си цели без ядрена енергетика

ЕС не може да постигне климатичните и индустриалните си цели без ядрена енергетика

Не и преди да се постигне значителен напредък при извеждането на централите на твърдо гориво

Онлайн платформата на изданието NS Energy проследява кои са седемте най-големи ядрени централи в света към 2019 година. Ето ги и тях:

1. Ядрената електроцентрала "Кашивазаки-Карива"

Разположена в префектура Ниигата, на около 220 км северозападно от Токио по крайбрежието на Японското море, централата "Кашивазаки-Карива" е най-голямата в света ядрена централа с нетна мощност около 7 965 MW.

Централата разполага със седем реактора с кипяща вода (BWR), като първите пет имат брутен капацитет от 1100 MW всеки. Останалите два реактора имат капацитет от 1356 MW всеки.

Централата започва търговски операции през септември 1985 година, а най-новите мощности - през юли 1997 година.

Електроцентралата е собственост и се управлява от Tokyo Electric Power Company (TEPCO).

Kashiwazaki-Kariwa Nuclear Power Plant

Източник: World Nuclear Association / Facebook

Kashiwazaki-Kariwa Nuclear Power Plant

2. Ядрената централа "Брус"

Разположена в окръг Брус, Онтарио, Канада, ядрената станция "Брус" е втората по големина такава в света.

Централата се оперира от Bruce Power и има нетна мощност от 6 344 MW.

Състои се от осем реактори за тежка вода под налягане (PHWR) с брутен капацитет от 786 MW до 891 MW и е собственост на Ontario Power Generation (OPG).

През април 2018 година Bruce Power възложи договори на стойност 711 милиона долара по проект за подмяна на основни компоненти в централата.

3. АЕЦ "Кори"

Ядрената електроцентрала "Кори" е разположена в Кори, крайградско село в Бусан, Южна Корея. Тя е собственост и се управлява от корейската Hydro & Nuclear Power, дъщерна компания на KEPCO.

Централата има нетна мощност от 6 040 MW.

Съоръжението разполага с осем реактора, като шест от са в експлоатация. Първият реактор започва търговска експлоатация през 1978 година и работи до 2017 година, когато е изведен от експлоатация. Блокове 2, 3 и 4 започват търговски операции през 80-те години и всички те ще бъдат изведени от експлоатация в средата на настоящото десетилетие. Всичките реактори на централата са с вода под налягане (PWR).

Kori Nuclear Power Plant

Източник: Facebook

Kori Nuclear Power Plant

4. АЕЦ "Ханул"

С мощност от 5 928 MW централата "Ханул" е четвъртата по големина ядрена централа в света.

По-рано централата е известна като АЕЦ "Улчин". Съоръжението, което се намира в провинция Кьонсан Бук-до, Южна Корея, разполага с шест реактора с вода под налягане (PWR), като първият започва да функционира през 1988 година.

Първата фаза от изграждането на централата е финализирана през 2005 година, когато започват да функционират всичките шест реактора. Втората фаза включва добавянето на два нови реактора с нетна мощност от 1 350 MW всеки, което ще увеличи общата нетна мощност на централата до 8 608 MW.

Кои са страните с най-много ядрени мощности в света?

Кои са страните с най-много ядрени мощности в света?

Какво е бъдещето на ядрената енергетика?

5. АЕЦ "Ханбит"

Електроцентралата преди е носела името на съседния град Йонгванг, но през 2013 година е преименувана на "Ханбит" заради недоволство на местни рибари, които не желаят стоката им да бъде свързвана с ядрената енергетика.

Централата има нетна мощност от 5 899 MW и се оперира от Korea Hydro & Nuclear Power, дъщерно дружество на южнокорейската комунална компания KEPCO.

В съоръжението има шест реактора с вода под налягане, пуснати в експлоатация съответно през 1986, 1986, 1994, 1995, 2001 и 2002 година.

Запорожска АЕЦ

Източник: atominfo.bg

Запорожска АЕЦ

6. Запорожска АЕЦ

С инсталирана нетна мощност от 5 700 MW, Запорижската ядрена електроцентрала се намира в Централна Украйна, в близост до град Енерходар.

Централата е собственост и се управлява от украинската държавна "Енергоатом".

Електроцентралата разполага с шест ВВЕР-1000 блока, всеки с мощност от 950 MW, които са въведени в експлоатация между 1984 и 1995 година.

7. АЕЦ "Гравлин" (Gravelines Nuclear Power Plant)

Централата се намира в департамента Нор, Франция, на около 20 км от Дюнкерк и Кале. Съоръжението има инсталирана нетна мощност от 5 466 MW.

Ядрената централа е собственост и се експлоатира от френската държавна енергийна компания EDF.

Агрегатът разполага с шест реактора с вода под налягане (PWR) с мощност от 900 MW всеки, като първите два влизат в експлоатация през 1980 година. Останалите четири реактора са пуснати в експлоатация между 1981 и 1985 година.

Gravelines Nuclear Power Plant

Източник: World Nuclear News / Facebook

Gravelines Nuclear Power Plant