На 16 юли 1969 година от полигона в Космическия център "Джон Ф. Кенеди" във Флорида беше изстрелян Apollo 11 - първият пилотиран космически кораб от програмата Apollo на NASA, чийто екипаж достига и каца на Луната. На 21 юли 2019 година се навършват 50 години от първия допир на човек до Луната - "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."

Победата в първата космическа надпревара

Успешната мисия на Apollo 11 показва на света, че САЩ е ненадмината космическа сила. За милиарди по света мисията се превръща в символ за способностите на САЩ като световна сила и отправна точка за обещанието на науката, че може да доведе човешката раса до просперитет, пише Чарлз Биймс за CNN Business.

По думите на автора днес обаче това обещание се изпълнява не от NASA на САЩ, а от други актьори на космическата сцена. Например SpaceX на Илън Мъск. Тръпката от наблюдението на грандиозните и вече рутинни мисии на компанията до голяма степен замъгляват остарялата космическа индустрия на държавата. Днес без енергията, лидерството и понякога поемането на рискове от частни собственици като Мъск, Джеф Безос и стотици други предприемачи и инвеститори, съвременните космически постижения на хората щяха да бъдат почти нулеви.

Днес различните космически програми в огромната си част са продължение на политиките на различните правителства. Вместо управниците да насърчават иновациите на свободния пазар и частниците инициативи и инвестиции, сегашните политики по-скоро възпират конкуренцията. Този подход несъмнено сега възпрепятства иновациите и води до трайно изоставяне.

Сега NASA и космическите програми за национална сигурност харчат милиарди долари в ненужни и остарели технологии, като същевременно запазват и поддържат стари сателитни архитектури.

Вече над 20 години космическата индустрия на САЩ се ръководи от подобни политики, обричайки и следващите 50 години. "Ако загубим втората космическа надпревара, което вече се случва, последствията ще са много по-големи и тежки, отколкото ако бяхме загубили първото състезание. Този път битката не е свързана със самохвалство и национален престиж - става дума за икономически растеж и национална сигурност", тълкува Биймс.

Първият полет с астронавти на SpaceX може да се осъществи през 2020 година

Първият полет с астронавти на SpaceX може да се осъществи през 2020 година

Той бе предвиден първо за тази година, но възникнаха затруднения

Бъдещето

Глобалните участници в надпреварата въвеждат иновации постоянно, като покачват възможностите на сателитите, които стават все по-малки. Те се използват както за държавни, така и за търговски цели - в сектори като енергетиката, минната индустрия, транспорта, селското стопанство, комуникациите. Използват се много по-бързи и по-малки модерни процесори.

Предстои през следващото десетилетие хиляди такива сателити да бъдат произведени и пуснати в експлоатация. Това ще представлява икономическа експанзия за трилиони долара и е възможно съвсем скоро да изместят и заменят търговските сателити и тези за национална сигурност. В голямата си част те няма да бъдат даже американски. А за какво точно се използват сателитите за национална сигурност? - За глобално позициониране, телекомуникации, наблюдение, разузнаване, метеорология или пък за защитни и нападателни функции не само в случай на космическа война.

Следователно страните, които успеят да спечелят това състезание, ще спечелят не само него, но и военната битка на 21 век - подобно на държавите лидери във авиацията през 20 век.

NASA вече води разговори за приватизацията на МКС

NASA вече преговаря за приватизацията на Международната космическа станция

Консорциум може да поеме управлението

Как САЩ губи това състезание?

Страни като Китай и държави членки на ЕС вече съумяха да приспособят приоритетите си и всъщност се възползват от американски инвестиции от последно поколение, включително ракети, микроелектроника и други. Китай даже директно и агресивно инвестира в малки компании за техника от следващо поколение, за да замени старите спътници и да спечели военно превъзходство.

Какво следва?

Без значителни промени в правителствената космическа политика за приватизиране на текущата инфраструктура и възлагане предимно на американски компании, сегашната индустрия на САЩ бавно ще изчезне и няма да има нищо "американско", което да е в състояние да я замени.

Най-лошото е, че САЩ не страда от липса на финансиране, нито от малко инженери или по-малко кадърни такива. Проблемът е в ръководството и лисата на внимание, така че да се разпознае критичният характер на глобалните икономически тенденции.

"Другите нации правят крачки напред, качват се на раменете ни и поемат рула. Ако САЩ иска да спечели, трябва възможно най-скоро да съгласува политиката на правителството си с глобалните тенденции. Подобно на родителите ни, които съумяха да поставят в центъра това, което каза президентът Джон Кенеди след старта на Спутник за спечелването на предизвикателството от Студената война, а именно да стигнем до Луната първи. Не е твърде късно да засилим духа си, да преструктурираме политиките си и да обновим индустрията си, за да спечелим и днешната космическа надпревара", завършва Биймс.

Китай планира да построи соларна централа на Луната

Китай планира да построи соларна централа на Луната

Космическата надпревара със САЩ - в разгара си отново