Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света, удвои вноса на количеството руски мазут през второто тримесечие на годината, за да захрани електроцентралите си. Чрез тази стъпка, кралството ще освободи и собствения си суров петрол за повече износ, пише Daily Sabah.

Русия продава гориво на занижени цени, след като международните санкции заради нахлуването й в Украйна я оставиха с доста по-малко купувачи от преди.

Увеличените продажби на мазут, който се използва за производство на електроенергия, в Саудитска Арабия показват предизвикателството, пред което е изправен американският президент Джо Байдън, докато администрацията му се стреми да изолира Русия и да намали приходите от износ на енергия.

И докато много страни вече са забранили покупките от Русия, Китай, Индия и няколко африкански и държави от Близкия Изток са увеличили вноса.

Франция започва да преминава на мазут, поради спиране на руския газ

Франция започва да преминава на мазут, поради спиране на руския газ

В Гърция също са разтревожени от евентуално спиране на газа

Президентът на САЩ Джо Байдън посети Саудитска Арабия и по време на визитата му поиска увеличаване на доставките на петрол за световните пазари. Америка се надява това да помогне за понижаване на цените на петрола, които повишиха инфлацията в световен мащаб.

Така или иначе, Саудитска Арабия не спира да поддържа сътрудничеството си с Русия в Алианса на световните производители, известен като ОПЕК+. Двете страни са де факто лидери, съответно на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и производители извън ОПЕК в тази група.

Данни, анализирани от агенция от Reuters чрез проследяване на кораби на Refinitiv Eikon, показват, че Саудитска Арабия е внесла 647 000 тона (48 000 барела на ден (bpd)) мазут от Русия през руски и естонски пристанища през април-юни тази година. Това е увеличение от 320 000 тона спрямо същия период преди година. За цялата 2021 година Саудитска Арабия е внесла 1,05 милиона тона руски мазут.

От няколко години кралството внася руски мазут, което може да намали нуждата й от рафиниране на суров петрол за много продукти и да намали количеството петрол, което трябва да изгаря за енергия, оставяйки й повече нерафиниран суров петрол за продажба на международните пазари. Разбира се, на по-високи цени.

Кралството се обръща именно към петрола, за да посрещне нуждите си от повече електроенергия, които обикновено достигат своя връх, когато търсенето нараства с летните високи температури. Някои саудитски градове са далеч от находища на природен газ, които биха могли да осигурят по-чисто гориво за производство на електроенергия.

Обемът на изгаряния суров петрол е около 600 000 барела на ден през летните месеци и 300 000 барела на ден през зимата, показват данни от Инициативата за данни на съвместните организации (JODI). Повишеното използване на природен газ намали количеството от цели 1 милион барела на ден през 2010 година.

До настоящия момент на годината вносът на руски мазут вече е в размер на 2,1 милиона това. За сравнение, 1,64 милиона тона бяха внесени за цялата 2021 година.

Цената на петрола пада. Байдън убеждава Саудитска Арабия да вдигне добива

Цената на петрола пада. Байдън убеждава Саудитска Арабия да вдигне добива

Сутринта Brent се търгува по $105,41, а WTI по - $103,86 за барел

Междувременно износът на суров петрол и продукти от Саудитска Арабия беше на най-високите за всички времена 9 милиона барела на ден през февруари-април, показват данните на Инициативата за данни на съвместните организации (JODI), като само износът на суров петрол е достигнал до 7,3 милиона барела на ден.