Цените на петрола падат в понеделник сутринта на фона на сигнали за ново увеличение на случаите на коронавирус в Китай. Като и заради надеждите президентът Байдън да убеди Саудитска Арабия да вдигне добива.

Пекин съобщи за 352 нови случая на COVID-19 в неделя, според официални данни. Средният брой случаи миналата седмица е бил над 300 на ден, най-високият от май, отбелязва Bloomberg. В Шанхай броят на новите случаи на 10 юли надхвърли 60. Експертите се опасяват, че увеличаването на заболеваемостта ще доведе до нова вълна от карантинни ограничения и съответно намаляване на търсенето на петрол в Китай.

Цената на септемврийските фючърси за петрола Brent на лондонската борса ICE Futures към  9:15 часа българско време днес е 105,41 долара за барел, което е с 1,61 долара по-ниско от тази в края на предходната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поскъпнаха с $2,37 (2,3%) до $107,02 за барел.

В същото верме августовските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) е 102,96 долара за барел, което е с 1,83 долара по-евтино от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара в петък цената на тези договори се повиши с $2,06 (2%) до $104,79 за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent поевтиня с 4,1%, а WTI - с 3,4%.

Фокусът на пазара тази седмица е посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Саудитска Арабия. Очаква се Байдън да се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, както и с други арабски лидери, включително Египет, Йордания, Ирак и Обединените арабски емирства.

Вероятно в резултат на срещата на Байдън с Мохамед бин Салман ще бъде постигнато споразумение за увеличаване на производството на петрол от Рияд, казват анализатори от RBC Capital Markets.

"Ние обаче вярваме, че Байдън ще се опита да накара Саудитска Арабия не само да увеличи производството на петрол, но и да пренасочи износа на енергоресурсите към Европа, което би позволило да се компенсира загубата на руски доставки в региона в резултат на сериозни санкции срещу Руската федерация, които ще влязат в сила след няколко месеца.", отбелязва Dow Jones.

Но според експерти, всяко увеличение на производството на Саудитска Арабия може да се случи само в рамките на споразумението ОПЕК+. Съществува обаче вариант Рияд и ОАЕ да компенсират липсата на производство на други страни от ОПЕК, включително Нигерия и Ангола.