Изградените и въведени в експлоатации за производство на соларна енергия в България са повече от 3000 мегавата, като само през последната година и половина са присъединени 1700-1800 мегавата. При вятърните централи капацитетът е непроменен от 2012 г. - около 700 мегавата. Това посочи пред БТА изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.

Той очаква присъединяването на още между 1000 и 1500 мегавата солари през следващата година.

ЕСО инвестира близо 200 милиона лева в държавни зарядни станции

Близо 200 милиона лева ще бъдат инвестирани в държавни зарядни станции до 5 години

Планът е свързан с мащабната електрификация на транспорта у нас

"Вследствие на присъединяването на всички тези 1700-1800 мегавата нови ВЕИ мощности през тази година излишъците в системата през месеците април - май и след това септември - октомври, когато е най-ниското потребление на електрическа енергия в страната, очакваме да бъдат огромни", заяви той. По думите му това носи "огромен риск пред функционирането на системата".

Причината - липса на т.нар маневрени мощности, чрез които да се управляват инсталациите с непостоянен характер на производство: "Батериите на този етап са най-бързата технология, която може да бъде изградена, но най-ефективната, която ще ни даде възможност да съхраняваме индустриални количества електрическа енергия, са помпено-акумулиращите централи (ПАВЕЦ)".

Кои са най-големите соларни паркове у нас?

Кои са най-големите соларни паркове у нас?

"Бумът" от проекти се случва през последните две години

Липсата на такива маневрени мощности и нелоялни практики от страна на търговски участници у нас са довели до санкция от 900 000 евро за България след излишък от 1176 мегавата за час през април тази година, който е предизвикал системни проблеми из Европа.

В същото време Цачев беше категоричен, че конвенционалните и базови централи са с огромна значимост: "В момента товарът в страната е 5100 мегавата. По това време на годината производството на електрическа енергия от ВЕИ е общо 760 мегавата - 600 мегавата от соларна енергия и 160 мегавата от вятърни мощности". Затова и по думите му развитието на "зелената" енергетика минава през системи за съхранение и нискоемисионни мощности като АЕЦ.