Над половин век САЩ доминират на международния пазар на царевица. Страната отговаряше за повече от половината доставки в света. Царевицата е важна земеделска култура. Тя се използва за изхранване на добитък, както и в много преработени храни. Но САЩ вече не са най-големият износител на суровината. Страната даде короната на Бразилия и може би никога няма бъде отново на 1-во място в света.

Това показват данни на Министерството на Министерството на земеделието на САЩ USDA за селскостопанската година, приключваща на 31 август. През посочения период САЩ отговарят за около 23% от световния износ на царевица, което е доста под почти 32% на Бразилия, показват данни на Министерството на земеделието.

Бразилия вероятно ще остане лидер и през 2024 година. Досега винаги САЩ са били световен лидер в това отношение, с изключение на една година (2013 г.), когато опустошителна суша засегна американските фермери.

През последното десетилетие САЩ отстъпиха първото място и при износа на соя, и при износа на пшеница. Бразилия стана най-големият износител на соя през 2013 г. През следващата година САЩ загубиха господството си при пшеницата, като Европейският съюз, а след това Русия, започнаха да доминират на световните пазар. САЩ отговарят за около една трета от световния износ на соя - второ място след Бразилия. По отношение на пшеницата сега са на пето място с едноцифрен дял от световния пазар, пише Bloomberg.

Какво пречи да се възстанови производството на царевица в ЕС?

Какво пречи да се възстанови производството на царевица в ЕС?

Фермерите не увеличиха площите през 2023 г. и те са на най-ниското равнище от пет години

Сред факторите за спада в износа на тези култури от Америка са растящите разходи в страната, недостигът на земеделски земи, резултатите от търговската война на бившия президент Доналд Тръмп с Китай силният щатски долар и други.

Смяната на лидерите при доставчиците на царевица не е чак толкова неочаквана. Години наред правителството стимулира използването на местно отгледана царевица за етанол, който се добавя към бензина. Около 40% от царевицата в САЩ отива за предприятия, произвеждащи етанол за използване като транспортно гориво.

Пред американската зърнена индустрия остават някои големи предизвикателства: САЩ имат по-високи разходи за труд и транспорт след продължителната суша около река Мисисипи - основната търговска артерия за реколтата от Средния запад.

От друга страна Бразилия модернизира пристанищата и инфраструктурата си, и обърна внимание на някои пропуски в логистиката. По-топлото време в Бразилия позволява на страната да събира две реколти от царевица годишно, вместо една, което й дава конкурентно предимство пред САЩ.

Китай, който е голям играч в покупките на селскостопански продукти, подписа споразумение за закупуване на бразилско зърно, за да намали зависимостта си от САЩ и да замени доставките от Украйна, прекъснати от руската инвазия. Първата доставка на царевица от Бразилия по новата сделка тръгва през ноември.

Китай все още внася много американски култури. Той е най-големият вносител на американската царевица и соя през последните две календарни години. Нещата обаче могат да се обърнат - през юли Китай беше водещата дестинация за бразилските доставки на царевица с 902 000 тона, спрямо нула по същото време миналата година.