Новата суха вълна и ограничените площи могат да попречат на страните от Евросъюза да възстановят производството на царевица през този селскостопански сезон, предупреждават експертите на водещата европейска аналитична агенция Strategie Grains.

Миналата година, заради сухото време европейските фермери решиха да не увеличават площите за царевица през 2023 г. и те останаха на най-ниското равнище от пет години насам. Според европейските експерти, цитирани от портала GrainTrade поради тази причина прогнозата за производството на царевица в ЕС е намалена с 900 хиляди тона до 61,2 милиона тона, но ако сухото време се задържи през юли тази цифра може да бъде редуцирана до 60 милиона тона и дори още по-надолу, пише sinor.bg.

През юни Министерството на земеделието на Франция понижи прогнозите за площите за засяване на царевица до 1,23 милиона хектара, което е с 9% по-малко в сравнение с миналата година и с 15% под средното петгодишно равнище. Анализаторите са на мнение, че на фона на значителното намаляване на площта за царевица във Франция, Румъния може да възстанови статута на най-големия производител на фуражното зърно в ЕС, но в крайна сметка всичко ще зависи от реалния добив. Румънската консултантска компания AGRIColumn прогнозира реколтата от царевица в страната на равнище от 14 милиона тона.

Падналите напоследък валежи в Германия според местните агроспециалисти не успяха да подобрят състоянието на посевите след дългата суша през май и юни. Според асоциацията на германските фермери DBV производството на царевица в страната ще намалее с 20% спрямо предходната година до 3,58 млн. тона.

В Полша обаче, падналите дъждове подобриха състоянието на новата реколта. Анализаторите от Sparks Polska са на мнение, че времето през юли ще бъде решаващо, но засега те оценяват реколтата от царевица в страната на 7,1 милиона тона, което ще е с 8 на сто под рекордния показател на 2022 година.