Глобалното търсене на енергия ще продължи да нараства до 2030 г., което ще наложи допълнителни 1,3 трилиона долара инвестиции във всички, включително петрол и газ, за ​​да се избегне недостиг на енергийни доставки. Това прогнозира американската инвестиционна банка JP Morgan.

"Основната ни прогноза е, че до 2030 г. ръстът на търсенето на енергия ще надхвърли ръста на предлагането с около 20%, като се вземат настоящите тенденции. Те са движени основно от развиващите се икономики", казват стратезите на JP Morgan Марко Коланович и Кристиан Малек в първата годишна енергийна прогноза на банката, пише Reuters.

Очаква се глобалното търсене на петрол се нарасне с 10% до края на това десетилетие, а търсенето на природен газ се очаква да скочи с 18 на сто, според американската инвестиционна банка.

Енергийните инвестиции трябва да са насочени и към нефт, и към газ, ядрена енергия и възобновяеми източници, отбелязва JP Morgan.

"Светът ще трябва да работи с всички настоящи източници на енергия, до момента, в който няма налични достатъчно възобновяеми източници за задоволяване на нуждите от консумация на енергия", пишат анализаторите от JP Morgan.

Еквадор може да се възползва от забраната за внос на руски петрол от САЩ

Малката латиноамериканска страна, която може да се възползва от забраната за внос на руски петрол от САЩ

След десетилетие на пренебрегване на индустрията властта предприе поредица от амбициозни реформи в сектора

За възобновяемите енергийни източници ще са нужни много повече инвестиции годишно, отколкото в момента. Т за да бъдат постигнати целите до 2050 г., твърдят анализатори и организации, включително Международната агенция по енергетика (IEA).

Инвестициите в нисковъглеродна енергия трябва да се утроят, ако светът иска да постигне целите си по Парижкото споразумение, коментира неотдавна изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол.