Трите блокировки покрай пандемия във Великобритания донесоха на търговците на дребно около 22 милиарда паунда (31 милиарда долара) загуби, за времето, в което са били принудени да затворят, предава Bloomberg. 

Според Британският консорциум за търговия на дребно 2020 г. е била най-лошата година. Продажбите на нехранителни стоки в магазините са намалели с 24% в сравнение с 2019 г. Клиентите във физическите магазини са намалели с повече от 40% през 2020 г., тъй като потребителите са избягвали молове и и други големи търговски центрове и са се насочвали към онлайн покупки.

Дори когато магазините са отворени, много потребители стоят настрана, заявява британската компания за продажба на луксозни дрехи Ted Baker, чиито продажби са намалели с 47% през последното тримесечие.

Веригата за облекло, някога от най-добре представящите се марки в страната, заяви, че сега очаква нейният бизнес да бъде съществено засегнат от затварянето на магазини до май, преди да започне постепенно възстановяване през втората половина на календарната година.

Британските търговци на дребно са сред най-тежко засегнатите от пандемията сектори. Някои магазини са принудени да се затварят в продължение на седмици по време на блокировките, като в същото време трябва инвестират в мерки за защита на персонала и клиентите, когато магазините им са отворени. Добрата новина е, че търсенето на онлайн стоки нараства, разширявайки капацитета за електронна търговия на много търговци.

Неотдавана Associated British Foods Plc, който собственик на бюджетен търговец на дрехи Primark, заяви, че ако последните блокирания в Европа продължат до края на февруари, това може да струва повече от 1 милиард паунда загубени продажби.