Купувачите на най-големия петролен пазар на света вече знаят, че могат да получат почти всичко, което са си намислили. И те осъзнаха това в момент, в който не го очакваха.

Саудитска Арабия, която намали добива си заради споразумението с ОПЕК, сключи мащабна сделка. Страната ще трябва да достави всичкия петрол, който добие през май, на клиенти в Азия. Междувременно износът на САЩ към Китай и Южна Корея също се увеличи и търсенето в този регон е толкова голямо, че за задоволяването му са нужни допълнителни доставки от Африка и Европа.

Нарасналият интерес говори за големите очаквания и надежди на производителите по отношение на клиентите в Азия, която е центърът, осигуряващ глобален растеж на търсенето.

След сключването на споразумението между държавите производителки за замразяване на добива на черно злато през януари, сред регионалните купувачи от най-големия континент се появиха опасения, че разнообразието и огромния обем от доставки, до които имаха достъп през последните три години, ще намалее.

За рафинериите в Европа и Америка вече се появи подобен проблем, който обаче все още не е застигнал азиатските пазари.

"Няма недостиг на петрол за рафинериите в Азия. Тя остава най-големият пазар за внос на суровината в глобален мащаб и производителите в Близкия Изток приоритизират експорта си натам за сметка на европейските и американските пазари", коментира Питър Лий, който е анализатор в сингапурската BMI Research, цитиран от Bloomberg.

Нещо повече - някои основните производители на суровината, като Щатите, не са част от сделката с ОПЕК. Това от своя страна им позволява да предлагат по-конкурентни цени.

"Доставките от Западна Африка, САЩ и Северно море са на конкурентни на Близкия изток цени. Изключването на някои страни производителки от споразумението направи барелите от Близкия изток по-скъпи", обяснява Лий.