Световните цени на храните през май се покачиха до най-високото си ниво от октомври 2017 г., което отразява поскъпването на млечните продукти, съобщава Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO).

Индексът на цените на хранителните продукти на FAO към края на миналия месец се покачи до 176,2 пункта, повишавайки се спрямо април с 1,2%. На годишна база показателят се е увеличил с 1,9%.

Това се дължи на рязкото поскъпване на млечните продукти, в същото време котировките на зърнените продукти също нарастват съществено. Цените на месото и месните продукти се променят малко, докато тези на растителните масла и захарта продължават да спадат.

Индексът на цените на млечните продукти през май нараства с 5.5% на месечна база, годишният ръст е 11.5%. Повишението на показателя се свързва основно с поскъпването на сиренето, обезмасленото сухо мляко и маслото. Значително влияние върху индекса през последните месеци има намаленото предлагано от Нова Зеландия, която е основният износител на млечни продукти, посочва FAO.

Ценовият индекс за зърнените продукти се покачва през май с 2.4% спрямо предходния месец, а годишният ръст достигна 17%. Индикаторът нараства значително през последните няколко месеца, нараствайки от началото на годината с 10%. Увеличението се дължи на опасения за обема на реколтата в някои страни големи износителки.

Цените на месните продукти за отчетния месец спадат само с 0.5%, годишното понижение на индекса е 1.8%. Динамиката се обяснява с леко понижение на цените на свинско и овнешко месо, поради намаляването на вноса от Китай и укрепването на щатския долар. Цената на домашните птици леко се е увеличила, на говеждо месо е стабилна.

Индексът на цените на захарта намаля с 0.5% в сравнение с април, спрямо май 2017 - с 23%. През последните години, според FAO, поевтиняването на захарта се дължи на очакванията за по-голям обем на производството и доставките от Бразилия, най-големият в света производител и износител на този продукт.