Цените на петрола падат в понеделник сутринта на фона на нарастващите очаквания, че САЩ, Китай и Япония ще започнат да продават суровини от своите резерви, за да намалят цените на енергията и да ограничат инфлацията. По-рано в хода на търговията европейският еталон Brent дори слезе под 78 долара за първи път от почти два месеца.

По-рано беше съобщено, че президентът на САЩ Джо Байдън обмисля продажбата на петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR). Освен това миналата седмица стана известно, че Пекин подготвя подобна стъпка.

Миналия уикенд японският вестник Yomiuri съобщи, че Токио може да направи съвместно изявление с Вашингтон по въпроса следващата седмица.

Японското законодателство не позволява продажбата на петрол от запаси с цел понижаване на цените, но според вестника резервите както на държавния, така и на частния сектор надвишават определения от закона минимум. Източници на вестника отбелязват, че властите на страната обмислят продажбата на част от излишните резерви.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 ч. българско време в понеделник е $78,54 за барел, което е с $0,35 по-ниско от края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези договори поевтиняха с $2,9 (2,35%) - до $78,89 за барел.

Януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 76,10 долара за барел, което е с 0,16 долара над крайната цена от предишната сесия. При затварянето на търговията в петък стойността на тези договори се понижи с 2,47 долара (3,2%) и възлезе на 75,94 долара за барел.

Междувременно въвеждането на нови карантинни ограничения в Европа показва, че темпът на растеж на глобалното търсене на петрол може да се окаже по-слаб от очакваното и това кара някои експерти да се съмняват, че САЩ ще прибягнат до продажба на суровини от SPR.

"САЩ говорят за това от няколко седмици, но досега нищо не се е случило", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights. "Фактът, че Вашингтон не направи нищо, докато петролът беше на многогодишни върхове, казва, че е малко вероятно да предприемат тази стъпка. Цените на петрола падат на фона на новите ограничения в Европа. Това означава, че пазарният натиск намалява", отбелязва експертът.