Котировките на петрола са стабилни в понеделник сутринта след рязък спад през миналата седмица на фона на отслабващите страхове от евентуална ескалация на конфликта между САЩ и Иран.

Мартенските фючърсите за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures са по-евтини с $0,08 от нивото при затварянето в петък и се търгуват по $64,9 за барел. През предишната сесия цената н атези контракти падна с $0,39 (0,6%), до $ 64,98 за барел.

Февруарските фючърси за WTI в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време са по-евтини с 0,01 долара, до $ 59,03 за барел. В петък WTI цената на спадна с $0,52 (0,87%), до $ 59,04 за барел.

През миналата седмица Brent поевтиня с 5,3%, което беше най-значимият седмичен спад от август 2019 г., WTI поевтиня с 6,4% -с най-висок процент от юли, отбелязва Dow Jones.

Въпреки факта, че заплахата от пряка война между Съединените щати и Иран е намаляла, напрежението в двустранните отношения остава. Масовите антиправителствени и антиамерикански протести продължават в Иран.

"Пазарът на петрол подценява рисковете в Близкия изток и може да сбърка, че Иран вече няма да реагира", казва Джейсън Бордоф, ръководител на Центъра за глобална енергийна политика в Колумбийския университет в Ню Йорк, пред Bloomberg.

Въпреки това, заедно с известно облекчаване на геополитическото напрежение в Близкия изток, вниманието на търговците се насочва към новите доставки на петрол от страни извън ОПЕК, включително Бразилия, Гвиана и Норвегия, които трябва да се появят на пазара през тази година.

През седмицата, приключила на 10 януари, броят на действащите сондажни платформите в САЩ е спаднал с 11 до 659, най-ниското ниво от март 2017 г., съобщи в петък петролната компания Baker Hughes.

За цялата 2019 г. намалението възлиза на 208 единици - това е първото понижение на показателя от 2016 г. насам, макар че през декември броят на платформите нарасна за първи път от 13 месеца, информира Ройтерс.