Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда сутринта слабо се възстановяват след солидния им спад им в последните дни. На котировките влияят прогнозите за влошаване на ситуацията в световната икономика и способността на САЩ и Китай да намерят начин за регулиране на търговския конфликт.

Международният валутен фонд във вторник публикуват актуализирана прогноза, според която темповете на растеж на глобалната икономика през 2019 г. рязко се забавят - до 3% от предишните 3,2%, а за следващата година очакваните темпове са намалени от 3,5% на 3,4%. Причините за това са както обективните макроикономически фактори, така и конфликтите между най-глобалните играчи в световната икономика.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,23, до $58,97 за барел. В хода на търговията във вторник цената на тези контракти спадна с $0,61 (1,03%), до $58,74 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с $0,18 - до $52,99 за барел. Вчера тяхната цена се понижи с $0,78 (1,46%), до $52,81 за барел.

Данните за изменението на запасите от суровината в САЩ ще бъдат публикувани в четвъртък, като анализаторите очакват те да са се повишили за пета седмица поред.