Цените на петрол от основните световни марки се повишават във вторник сутринта заради поредните стъпки на Федералния резерв на САЩ за подкрепа на икономиката в контекста на пандемията от коронавируса.

Майските фючърси за сорта Brent днес към този момент на борсата ICE Futures в Лондон подскочиха с 1,22 долара (4,51%), до $ 28,25 за барел. В понеделник тези контракти в началото на сесията бързо поевтиняха, след това се покачваха и в крайна сметка поскъпнаха до $ 27,03 за барел.

Аналогичните фючърси за американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса към се вдигат с 1,25 долара (5,35%) - до $ 24,61 за барел. При приключването на вчерашната търговия те поскъпнаха с 3,2% до $ 23,36 за барел.

"Петролът върви нагоре главно на фона на отслабващ долар поради безпрецедентните действия на Федералния резерв", обясни анализаторът на Oanda Едуард Моя пред CNBC. "Волатилността на WTI ще остане силна и търговците не трябва да се изненадват, ако растежът в крайна сметка спадне."

Фед заяви, че не ограничава количествената програма за облекчаване до каквато и да е сума и ще изкупи обратно толкова активи, колкото е необходимо. Преди това размерът на QE беше определен на 700 милиарда долара.

В понеделник е сенатори от Демократичната партия блокираха гласуването на законопроекта за 2 трилиона долара за спешна помощ за американската икономика и граждани, настоявайки за по-строга процедура за предоставяне на помощ на големия бизнес.

Демократите и републиканците продължават преговорите и уверяват, че са близо до окончателно споразумение. Това съобщиха в понеделник както финансовият министър Стивън Мнучин, така и основният му демократичен партньор, лидерът на Сената Чък Шумер.