Цените на петрола започнаха рязко да се понижават в сряда сутринта, след като се повишиха в хода на предишната сесия.

Пазарът очаква данни от Американския петролен институт (API) за състоянието на стоковите резерви от енергийни ресурси в САЩ, както и речта на председателя на Федералната резервна система (FRS) Джером Пауъл в банковата комисия на Сената. Неговите изявления са важни за оценка на перспективите пред американската икономика.

Опасенията, че бързото затягане на паричната политика от американсикя регулатор ще доведе до рецесия в САЩ, както и до по-ниско търсене на петрол, са един от основните фактори, които задържат възстановяването на петролния пазар.

Цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в сряда е $110,22 за барел, което е $4,43 по-ниско от тази при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези договори поскъпнаха с $0,52 (0,5%) до $114,65 за барел.

Августовските фючърси за американсикя еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се тъпргуват по 104,94 долара за барел, което е с 5,69 долара по-малко от крайната стойност на предходната сесия. Във вторник цената на тези контракти се увеличи с 1,53 долара (1,4%) до 109,52 долара за барел.

Във фокуса на търговците остават и опитите на американските власти да спрат поскъпването на бензина. Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да направи изявление в сряда, в което да призове Конгреса да отмени данъка върху бензина от 18,4 цента за галон, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.