Цените на петрола от базови марки в петък продължават да намаляват за втора поредна сесия. Това става на фона на влошаването на прогнозата на Международната агенция по енергетика (МАЕ) относно световното търсене на суровини тази година.

Днес към 9:15 часа българско време октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures се търгуват по 70,691 долара за барел, което е с 0,62 долара под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези договори поевтиняха с 0,13 долара (0,2%) - до 71,31 долара за барел.

Цената на септемврийските фючърсите за американския WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) е 68,44 долара за барел, което е с 0,66 долара под крайната стойност на предишната сесия. Ден преди това цената на тези контракти спадна с 0,16 долара (0,2%) - до 69,09 долара за барел.

Пазарът е под натиск от опасенията около търсенето на петрол в Китай на фона на борбата на властите в страната с нова епидемия от коронавирус, казват експерти на CBA. "Очаква се търсенето на петрол в Китай да намалее през текущото тримесечие, тъй като правителствената стратегия за нулева толерантност към COVID-19 доведе до широко разпространени ограничения", отбелязва Dow Jones.

МАЕ понижи прогнозата си за растежа на търсенето на петрол през 2021 г. с 0,1 милиона барела на ден, но го повиши с 0,2 милиона барела на ден за 2022 г., според месечния доклад на агенцията, публикуван в четвъртък.

Световното потребление сега се очаква да нарасне средно с 5,3 милиона барела - до 96,2 милиона барела на денонощие през 2021 г. и с още 3,2 милиона барела дневно през 2022 г. - до 99,3 милиона барела на денонощие. Прогнозата от миналия месец предвиждаше глобалното търсене да нарасне с 5,4 милиона барела дневно през 2021 г. до средно 96,4 милиона барела дневно, през 2022 г. - с 3 милиона барела дневно, до 99,5 милиона барела дневно.

"Глобалното търсене на петрол през юни нарасна с 3,8 милиона барела на ден спрямо предходния месец, подсилено от увеличената мобилност в Северна Америка и Европа", посочва агенцията. Въпреки това, през юли, пише МАЕ, увеличението на търсенето рязко спадна, а прогнозата за останалата част от 2021 г. беше понижена поради влошаването на ситуацията с пандемията и преразглеждането на историческите данни.

Междувременно анализаторите от ОПЕК в месечното си проучване, публикувано също в четвъртък, оставиха оценката за темповете на растеж на търсенето на петрол през 2021 и 2022 г. непроменена в сравнение с предишния доклад, въпреки увеличаването на прогнозата за растежа на глобалната икономика.